<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=86871" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ММА-боец си р...

Съветска версия на “Властелинът на пръстените” с абсурдна визия и ефекти беше преоткрита след 30 години (видео)

06 Април 2021
0 4442

Филмът, създаден за телевизия от 1991 г., „Хранители“, базиран на „Задругата на пръстена“ на Толкин, е единствената адаптация на неговата трилогия „Властелинът на пръстените“, за която се смята, че е направена в Съветския съюз, пише британското издание TheGuardian.

Излъчен 10 години преди пускането на първата част от филмовата трилогия на Питър Джаксън, нискобюджетният филм изглежда изтръгнат от друга епоха: костюмите и декорите са елементарни, специалните ефекти са абсурдни и много от сцените приличат повече на театрална продукция, отколкото на игрален филм.

Съветска версия на &#8220;Властелинът на пръстените&#8221; с абсурдна визия и ефекти беше преоткрита след 30 години (видео)

Музиката към телепиесата е на Андрей Романов от рок бандата “Аквариум” и също придава подчертано съветска атмосфера на продукцията, която претърпява само едно излъчване по телевизията, преди да изчезне в архива.

Съветската версия включва някои елементи на сюжета, останали извън 93-милионния блокбъстър на Джаксън, включително появата на персонажа Том Бомбадил – горски обитател, изрязан от англоезичната версия.

Съветска версия на &#8220;Властелинът на пръстените&#8221; с абсурдна визия и ефекти беше преоткрита след 30 години (видео)

Първият съветски самиздат превод на „Задругата на пръстена“ е направен през 1966 г., повече от десетилетие след публикуването на книгата на Толкин със същото заглавие. Първият официално публикуван превод в Съветския съюз излиза през 1982 г., а продълженията му „Двете кули“ и „Завръщането на краля“ излизат едва години по-късно.

През 1985 г. Ленинградска телевизия излъчва първата си версия на творчеството на Толкин, нискобюджетна адаптация на „Хобит“ с участието на балетисти от сегашния Мариински театър и мустакат разсказвач в ролята на самия Толкин.

Източник: TheGuardian

Видео: YouTube//Пятый канал Россия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции