<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79713" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха ра...

Съдът обяви за незаконни цените на парното и тока отпреди 3 години

10 Декември 2020
0 893

Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконни цените на парното и тока, определени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) преди 3 години, съобщи Дневник.

На 27 април 2017 г. ВАП протестира пред Административен съд София – град решение от 7 април 2017 г. на КЕВР, с което се изменят от същата дата цените на парното с до 26% за различните дружества и на тока с 1%.

Аргументите на ВАП за оспорването са:

  1. КЕВР няма компетентност да издаде това решение, тъй като конкретно при поставяне на началото на административното производство за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на електрическата енергия, редакцията на тогава действащата Наредба № 1 за регулиране на цените на електрическата енергия не съдържа норма, даваща възможност на комисията да предприеме действия за образуване на такива цени.
  2. Към датата на започване на административното производство по собствена инициатива на КЕВР все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от комисията за повишение на въпросните цени.

Въпреки това е проведено административно производство и са определени нови по-високи цени, като стореното е без основание, посочва в решението си съдът. (Цялото решение можете да прочетете тук).

От КЕВР не са излезли със становище по решението на ВАС, а само са обявили, че първо ще се запознаят с текста и тогава ще обявят какво ще последва с цените отпреди 3 години.

От Дневник са потърсили за становище адвокат по административно право, според когото едва ли ще последва нещо пряко за потребителите на енергия. Юристът смята, че всеки може да претендира пред съда да му бъде върната разликата от незаконното увеличение на цените. Дали обаче съдът ще се произнася в полза на потребители, не е известно, защото всеки от тях ще трябва в индивидуално дело да докаже надплатеното.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции