<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84121" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Доган и Ковач...

Съдът обяви за нищожно разрешителното за строеж на “подпорната стена” на Алепу

18 Февруари 2021
0 580

Административният съд в Бургас е обявил за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс “Алепу Вилидж”, познат като “подпорната стена”, съобщава сайтът на прокуратурата.

Делото бе образувано по искане на държавното обвинение след направени проверки заради разразилия се миналата година скандал.

РИОСВ-Бургас си „измива ръцете“ за Алепу? (РЕПОРТАЖ)

Разрешението, издадено през 2018 г. от главния архитект на Созопол, е за два етапа – първо укрепване на свлачище, а след това строителство на курортен комплекс. Според прокуратурата то е нищожно, защото малко след като е влязло в сила е било променено, допълнено и е вписан нов възложител. Аргументите на държавното обвинение са били приети от съда. Магистратите посочват, че разрешението за строеж е издадено в такова нарушение, че на практика е “лишено от законова опора”.

Решението не е окончателно и може да се обжалва пред Върховния административен съд.

Проверката на прокуратурата показа, че първоначално разрешителното е издадено на 26 февруари 2018 г. и е за укпреване на свлачище. В края на август същата година възложителят декларирал, че няма да използва това разрешително, както и че за укрепване на свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Така главният архитект на Созопол издал ново разрешение за строеж на 10 септември 2018 г. на същото дружество за курортен комплекс “Алепу вилидж”. Във вторият документ вече е описано етапното строителство. Едновременно с това обаче се променя инвестиционният проект и се вписва нов възложител.

По документи собственик на имота е фирмата “Алепу Вилидж”, а правото на строеж е на “ГБС Турс”. Един от проектантите на “подпорната стена” е арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министът Екатерина Захариева.

Съпругът на министър Захариева е проектант на скандалния хотел-укрепление на “Алепу”?

По време на делото пред админстративния съд са констатирани и други нарушения в изготвянето на документацията, които водят до подозрение за престъпления. От прокуратурата посочват, че част от инвестиционните проекти до кмета на Созопол не били подписани от възложителя. Освен това не се знаело как инвестиционният проект и докладът към него след издаването на второто разрешително са били приложени.

Репортерска проверка направи за “Господарите” Виктория Симеонова. Видео от репортажа можете да си припомните по-горе.

Източник: Прокуратура на Република България

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции