<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75768" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Задържаха бе...

Съдът отмени запори на фирма на Божков за 300 млн. лв., сред които и 16 автомобила

16 Октомври 2020
0 9620

Обезпечителни мерки за над 273.1 млн. лв., наложени върху банкови сметки, депозити, вещи, пари в трезори и 16 автомобила, собственост на фирмата “Ню Геймс” АД на Васил Божков, са отменени с окончателно решение на Административния съд – София-град (АССГ) от 9 октомври, информира “Сега”.

Васил Божков в нов пост: С Шиши ще се разправям лично

Става въпрос за допуснато предварително изпълнение на два Акта за установяване на публично държавно вземане, издадени на 14 февруари от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) на компанията, която организираше лотарийните игри на Божков. Първият е за над 47.6 млн. лв., а вторият – за довнасяне на близо 188.2 млн. лв. плюс близо 35 млн. лв. лихва.

През февруари парламентът прие промени в Закона за хазарта, предложени от зам.-председателя на коалиционните партньори на ГЕРБ от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов. С тях бяха премахнати всички частни лотарии на хазартния бос, а успоредно с това прокуратурата му повдигна 18 задочни обвинения.

На 21 февруари публичен изпълнител наложил обезпечителни мерки заради двата акта за 273 150 550 лв. Бил наложен запор върху банкови сметки, депозити, вещи и пари в трезори, суми на доверително управление в банка. Били запорирани и 16 моторни превозни средства. Това постановление било обжалвано пред НАП и потвърдено от директора на софийския клон на приходната агенция. Точно за това решение се произнася съдия Камелия Серафимова на 9 октомври. Тя приема, че то не е било мотивирано и липсват основания за него, тъй като двата акта на ДКХ са предмет на заведени от компанията на Божков дела, които все още са висящи.

“Двата Акта за установяване на публични държавни вземания са обжалвани пред АССГ и са образувани две дела, които не са приключили, нито към момента на издаване на издаване на постановлението, нито към момента на издаване на решението на директора на ТД на НАП, нито пък към момента на постановяване на настоящото решение”, мотивира се съдия Серафимова.

В решението ѝ се казва още, че “обстоятелството, че органът, издал двата Акта за установяване на публично държавно вземане, е допуснал предварителното им изпълнение по реда на чл.60, ал.1 АПК, не води до извод, че актовете са влезли в сила и оттам, че е налице годно изпълнително основание, позволяващо да се пристъпи към принудително събиране на публичните държавни вземания”.

Съдия Серафимова определя решението от 11 март, с което шефа на софийския офис на НАП е потвърдил наложените обезпечителни мерки, като “едно механично писане, без да са събрани каквито и да било доказателства за наличието на изпълнителен титул”.

“Наред с това, обезпечителни мерки – запор върху 16 броя моторни превозни средства, собственост на длъжника, са немотивирани и от постановлението не може да стане ясно кои точно действия на задължения субект ще доведат до затруднено събиране на установените и изискуеми публични вземания”, добавя съдът.

Междувременно на 30 септември съдия Радина Карамфилова-Десподска окончателно е отменила и друго постановление за налагане на предварителни обезпечителни мерки срещу “Ню Геймс” за над 22.5 млн. лв. Сумата е претендирана от НАП за неплатен корпоративен данък от фирмата. В този случай АССГ също приема, че решението на данъчните, с което е отхвърлена жалбата на компанията, е немотивирано и механично написано.

Във видеото горе можете да си припомните предоставени от прокуратурата снимки и видео от едно от помещенията в сградата на ул. „Московска“ № 43 в столицата, от които иззеха 3385 ценни предмети и артефакти, собственост на Васил Божков.

Източник: “Сега”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции