<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МРРБ: Автомаг...

Съдът поиска от Кирил Петков да обясни кога е спрял да бъде “канадец”

09 Септември 2021
0 1168

Конституционният съд изиска серия от документи, които да установят дали към момента на назначаването на служебното правителство с указ на президента на 10 май Кирил Петков е имал не само българско, но и канадско гражданство.

Кирил Петков трябва да представи официалния писмен документ от Канада, който удостоверява, че той е освободен от канадско гражданство с посочена дата. Служебният министър обясни преди две седмици, че е получил информация за освобождаването си от канадското гражданство, но не посочи датата, от която това се е случило. По делото пред КС тя е най-важна.

Съдът поиска от Кирил Петков да обясни кога е спрял да бъде &#8220;канадец&#8221;

Президентът трябва да представи декларацията на своя министър, че няма друго гражданство освен българско, преди да влезе в състава на правителството. Министърът на правосъдието трябва да удостовери с документ дали Петков изобщо е имал българско гражданство към 10 май. Министерството на външните работи трябва да поиска информация от Канада дали към тази дата Петков е имал валидно канадско гражданство.

Делото пред КС бе образувано по искане ГЕРБ, но атаката срещу най-популярната фигура в служебното правителство бе започната от парламентарната трибуна от “Има такъв народ”.

Министър Петков: Явно тези хора, на които спряхме милионите, са намерили пролука през ИТН (видео)

Въпреки това актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени, дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му да бъде обявен за противоконституционен. Най-много той да бъде изваден от състава на служебното правителство, ако то още функционира. Неотдавна той обяви, че ще се съобрази с КС, ако има препоръки. Вижте видеото горе.

“Канадското гражданство” на Кирил Петков няма да отмени решенията му като министър

Неофициално се знае, че Кирил Петков няма да влезе в състава на новото служебно правителство, което прави делото на КС безпредметно.

Източник: Mediapool

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции