Следва: Водещи компа...

Съдът потвърди 18-те години затвор за акушерката, пребила новородено бебе (видео)

08 Март 2021
0 6087

Софийският апелативен съд (САС) потвърди по-тежката присъда, а именно 18 години затвор за акушерката Емилия Ковачева, пребила новороденото бебе Никол в клиника “Софиямед”, съобщава Lex.bg.

В края на миналата година Върховният касационен съд (ВКС) върна делото на САС, като прие, че апелативният съд неправилно е намалил наказанието на Ковачева на 16 години затвор, след като отчел като смекчаващи вината обстоятелства изразеното от подсъдимата съжаление, продължителността на делото и това, че акушерката работела извънредно.

Намалиха присъдата на акушерката Емилия Ковачева, опитала се да убие новородено

Tогава станаха ясни потресаващи подробности, като например, че Ковачева, която е вдовица с две деца от Самоков, е взимала извънредни смени за допълнителни 60 лв. на смяна, като по този начин често е работила по две 12-часови смени в разрез с трудовото законодателство, като така спестявала и пътни от прибиране до дома. По този начин само за март 2014 г. тя е поела седем 24-часови дежурства. Тези факти обаче не доведоха до никакви последици за клиника “Софиямед”.

Обвиниха акушерката Емилия Ковачева в опит за убийство, записът на побоя над Никол е автентичен

САС прие, че “изброените многобройни нарушения на трудовото законодателство от страна на работодателя в значителна степен са улеснили извършването на деянието от страна на подсъдимата Ковачева”.

Емилия Ковачева е подсъдима за опит за убийство на новородено, тъй като в нощта срещу 17 април 2015 г., по време на 24-часово дежурство в болница „Софиямед“, в продължение на около час и половина е била с юмруци и е душила 3-дневното тогава бебе Никол, като му е нанесла поне 39 удара. Детето имаше множество травми, включително счупена черепна кост и само адекватната намеса впоследствие на лекарите предотврати смъртта му. По-късно стана ясно, че действията на Ковачева са били заснети и от камери, като записите бяха използвани в процеса.

Запис от деянието на акушерката можете да си припомните във видеото горе.

Ковачева е съжалила за стореното едва в последната си дума пред САС, което върховните съдии прецениха за твърде късно и декларативно, за да бъде оценявано при определяне на наказанието.

Прокуратурата иска 18 години затвор за акушерката, която преби новородената Никол (видео 18+)

Именно така делото се озова във ВКС. Върховните съдии го върнаха на САС, приемайки, че съдиите там неправилно са занижили присъдата, уважавайки смекчаващи вината обстоятелства. Според ВКС продължителността на делото от 5 години също не означава, че срокът е неразумен и трябва да бъде отчетено в полза на подсъдимата. За извънредната работа на Ковачева пък в решението на ВКС се казваше, че това е било лично нейно решение и не е било наложено от болницата.

Източник: Lex.bg, КлубZ

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции