Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Съдът разпореди екоминистерството да огласи вноса на отпадъци в България
Съдът разпореди екоминистерството да огласи вноса на отпадъци в България
Еко криза
12-14-19
добавено
5237
прегледа

Административният съд – София-град (АССГ) задължи Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да предостави информация за фирмите, които внасят отпадъци в България, пише Капитал.

 

Вестникът заведе дело по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) срещу отказа на главния секретар на агенцията към Министерството на околната среда и водите да огласи формулярите за внос на отпадъци, подадени през 2017 и 2018 г. Данните съдържат информация за првозвачите, вносителите, вида на отпадъците, както и за мястото и начина на преработването или унищожаването им.

 

Искането бе подадено още през август до екоминистъра Нено Димов. Той обаче го препрати към Изпълнителната агенция по околна среда, а ръководството ѝ отказа да предостави достъп до въпросните формиляри с аргумента, че те не представляват обществена информация.

 

„Безспорно вносът на отпадъци е един от факторите... който е в състояние да окаже съществено въздействие върху повечето от компонентите на околната среда“, реши съдия Вяра Русева.

 

В решението ѝ е окончателно и се позовава на конституционно гарантираното „право на гражданите на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи, което право включва и правото на информация за околната среда“. 

 

ИАОС има 14 дни да предостави поисканата информация.

 

 

Източник: Капитал