<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41571" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп отнесе ...

Съдят бивш пазач от СС за съучастие в над 5230 убийства в нацистки концлагер (видео)

18 Октомври 2019
0 1444

Бруно Дей, на 93 години, е бил пазач в лагера в Щутхоф, източно от Гданск в Полша, в периода от август 1944 г. до април 1945 г.

 

Няма доказателства той да е участвал пряко в каквито и да било убийства, но прокурорите твърдят, че той е помогнал те да се случат заради ролята му на пазач.

 

„Обвиняемият не е пламенен поклонник на нацистката идеология, но също така няма съмнение, че той никога не се е противопоставял на нея и действията на нацисткия режим“, пише в обвинителеният акт.

 

Дей не отрича, че е бил пазач в лагера и е дал подробности на изследователите за неговата служба. На 17-годишна възраст той е бил приет в отряд  Вафен-СС бил изпратен в Щутхоф, близо до родния му град.

 

През последните години прокурорите успешно осъдиха редица бивши пазачи от "лагерите на смъртта", използвайки аргумента, че помагайки за експлоатацията в лагери като Аушвиц и Собибор, те са били съучастници в убийствата, които са се случвали там.

 

Осъждането през 2015 г. на бившия пазач от Аушвиц – Оскар Грьонинг по този аргумент бе одобрено от германския федерален съд, затвърждавайки прецедента.

 

В случая на Дей обаче разликата е, че той е бил пазач на концентрационен лагер, а не на "лагер на смъртта".

 

Прокурорите са уверени, че това все пак е престъпление, защото десетки хиляди хора са били убити в Щутхоф, въпреки че, за разлика от много други локации, целта на лагера не е била единствено да убива.

 

„Къде свършва отговорността? Това е въпросът, на който този процес трябва да отговори", попита в съда адвокатът на г-н Дей, Стефан Уотъркамп.

 

Лагерът Щутхоф е създаден от Германия през 1939 г. източно от Данциг и първоначално е използван като основен пункт за събиране на евреи и нееврейски поляци, извадени от града.

 

От около 1940 г. той се използва като така наречения „лагер за работно обучение“, където принудително работещите, предимно полски и съветски граждани, са изпращани да излежават присъдите си. Другите задържани там са били престъпници, политически затворници, хомосексуалисти и Свидетели на Йехова.

 

От средата на 1944 г., когато Дей е бил командирован там, лагерът вече бил пълен с десетки хиляди евреи от гетата, които са били изведени от нацистите в Прибалтика, както и от Аушвиц, а също така и хиляди полски цивилни, които били пленени в бруталното потушаване на Варшавското въстание.

 

В крайна сметка над 60 000 души били убити там чрез разстрел, глад или смъртоносни инжекции с бензин или фенол директно в сърцата им. Други били принудени да излизат навън през зимата без дрехи, докато не умрат от хипотермия или били изпращани в газови камери.

 

Около тридесет оцелели и техните роднини са се присъединили към процеса, тъй като това е разрешено от германското законодателство, включително режисьорът от Ню Йорк – Бен Коен, чиято баба е оцеляла в Щутхоф, но прабаба му е умряла в газовата камера на лагера, когато Дей е служил като охрана.

 

 

Източник: Independent

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции