Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Съдят руска писателка за есе за Сталин и Хитлер
Съдят руска писателка за есе за Сталин и Хитлер
По света
05-15-19
добавено
706
прегледа

Руската писателка Елена Чижова ще бъде съдена, тъй като твърди, че Йосиф Сталин е помогнал на Адолф Хитлер в унищожаването на населението на Ленинград по време на блокадата през Втората световна война.

 

 

"Площад "Славейков" съобщава, че го е написала в свое есе, публикувано в швейцарското издание „Neue Zurcher Zeitung“.

 

В руската държавна Дума нарекоха текста на Чижова „фалшификация на историята“, „омерзителна провокация и кощунство“.

 

Политологът Наталия Елисеева е сезирала прокуратурата с искане Чижова да бъде подведена под съдебна отговорност по член от Наказателния кодекс за „Реабилитация на нацизма“ — присъдата може да стигне до 5 години лишаване от свобода.

 

Редакцията на „Новая газета“ публикува есето на Елена Чижова с аргументите, че темите за блокадата, войната, култа към личността и дори най-спорните и неудобни въпроси не бива да бъдат премълчавани. Те трябва да станат предмет на широка обществена дискусия – а не повод за жалби в прокуратурата.

 

В България писателката е позната с „Време за жени“ (изд. „Милениум“, 2011) – роман за историческата памет, предавана в семейството от родители на деца.

 

 

Източник: "Площад "Славейков"