<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=66184" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Строежът на ...

Съпругът на министър Захариева е проектант на скандалния хотел-укрепление на “Алепу”?

09 Юни 2020
0 6362

Според информация, публикувана днес от Биволъ, архитект Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, е главен проектант на скандалния строеж в Алепу, за който властите упорито твърдят, че е подпорна стена за свлачище, а всъщност има всички характеристики на хотел.

На плажа при “Алепу”, който уж само “укрепваха”, изниква хотел (снимки)

Ангел и Екатерина Захариеви (Снимка: “24 часа”)

Според “Биволъ” хотелът се строи от близката до властта фирма “Главболгарстрой”, с която архитект Захариев има дългогодишно партньорство. Това не бил първият им общ проект, който предизвиква обществено брожение. Преди две години жители на Овча Купел протестираха срещу строежа на 19 етажен блок. Инвеститор в този жилищен блок отново е „Главболгарстрой“, както става ясно от сайта на самия проект – http://gtower.bg/. Проектът може да се види на сайта на архитектурното студио – http://aaa.bg/bg/projects/details/g-tower

Проверката на плаж “Алепу” отрече очевидното: Четириетажната бетонна сграда не е сграда (видео и снимки)

Архитектурното бюро на Захариев е проектирало също офис кулата и гигантския блок, който “Минстрой” на Николай Вълканов и нашумялата покрай скандала Апартаментгейт фирма “Артекс” планират да строят до метростанция “Г. М. Димитров”. По думите на “Биволъ” Вълканов бил известен с връзките си с Мултигруп и топлите си отношения с Ахмед Доган, “на когото е дал милионен хонорар за хидрогеоложки консултации”.

Ангел Захариев (Снимка: Десислава Кулелиева, “24 часа”)

В района на Созопол “А и А” са проектанти на курортното  селище “Аклади”, пише още сайтът.

От офиса на “А и А Архитекти” не са отговорили на запитванията на “Биволъ” за по-подробна информация за проекта.

Прокуратурата нареди проверка на “Алепу”, строежът приличал на сграда

На въпроса на разследващия сайт дали Екатерина Захариева е информирана, че нейният съпруг е автор на скандалния проект в “Алепу”, от пресслужбата на МВнР са отговорили следното:

“Работата на г-жа Захариева няма нищо общо с работата на нейния съпруг и тя никога не е използвала служебното си положение във връзка с негови проекти.”

Необяснимата слепота на ДНСК и местните власти за безобразието в Алепу обаче навежда на други мисли – за чадър отвисоко над инвестиционните намерения и тяхната реализация, пише “Биволъ”.

Още през 2015 г. сайтът разкри кой стои зад плановете да се застрои знаковия “шофьорски плаж” в местността Алепу и как се е стигнало до продажбата на земята от Община Созопол управлявана тогава от Панайот Рейзи.

Фирмата “Алепу Вилидж” успява да придобие терена, апортиран от община Созопол в публично-частна фирма през 2005 г., след което е отстъпен на частниците на скандално ниска цена. Общо 29,171 декара са оценени тогава на 1 225 200 лв (по 40 лв. на кв. м.). Фирмата, получила терените, е контролирана от управителите на ПЛАСТИМО АД, които са тясно свързани с масонския шеф и агент на ДС Борислав Сарандев. Още тогава личат какви са строителните намерения. Предметът на дейност на дружеството “Алепу Вилидж” е “изграждане и експлоатация на хотелски комплекс с двуетажно вилообразно строителство, хотелиерство и ресторантьорство”.

През 2019 г. “Алепу Вилидж” учредява право на строеж за 26 апартамента на “ГБС-Турс”, дъщерна фирма на “Главболгарстрой”, сочи справка по партидата на фирмата в Имотния регистър, направена от сайта.

Източник: Биволъ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции