<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82085" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министърът н...

Сърбия единствена в Европа започна да поставя китайската ваксина срещу Covid-19

20 Януари 2021
0 550

Сърбия стана първата европейска държава, която използва китайската ваксина срещу Covid-19, съобщава Ройтерс, цитирана от Свободна Европа. Първите ваксинирани са държавни служители и военни.

В края на миналата година Китай одобри ваксината срещу COVID-19, разработена от местната държавна фармацевтична компания Синофарм. Подробна информация за ефикасността на ваксината не беше разпространена. По данни на Института за биологични продукти в Пекин китайската ваксина има ефективност от 79.34%, изчислени на базата на предварителни данни.

Първият имунизиран с ваксината на Синофарм в Сърбия стана здравният министър Златибор Лонкар.

В Китай са поставяли ваксина срещу Covid-19 на ключови работници още през юли

Сърбия и Албания са единствените държави от Западните Балкани, които са започнали програми за имунизация срещу вируса. Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора и Северна Македония все още не са получили ваксини.

Програмата за имунизация на Сърбия започна през декември 2020 г. с ваксината на Pfizer и BioNTech, която е одобрена в ЕС и Северна Америка заедно с тази на Moderna. Броят дози от медикамента на Pfizer засега е ограничен и Сърбия се опитва да разнообрази източниците си на ваксина.

Досега в Сърбия са имунизирани повече от 700 военни, каза сръбският министър на отбраната Небойша Стефанович. Самият той също е получил ваксината.

Миналата седмица Сърбия получи 1 милион дози от ваксината на Синофарм. Балканската страна е в близки отношения с Китай. Китайските инвестиции в Сърбия – над 10 милиарда долара, са най-големите в Централна и Източна Европа.

Сърбия е в близки отношения и с Русия. На 6 януари страната започна да използва руската ваксина “Спутник-V”. Длъжностни лица на високи постове бяха първите ваксинирани, за да повишат общественото доверие във ваксината.

Потайната ваксина на Китай срещу Covid-19: Какво се знае за нея?

Сърбия и Беларус са единствените европейски държави, които използват руската ваксина. Тя не е одобрена от Европейската агенция за лекарства, нито от Световната здравна организация.

Източник: Свободна Европа

Снимка: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции