<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75012" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Не поставиха ...

С какво лекуваха Тръмп, който излезе за 3 дни от болница с Covid-19

06 Октомври 2020
0 2752

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е започнал експериментално лечение с антитела, съобщиха от Белия дом, след като той и съпругата му показаха леки симптоми на заразяване с Covid-19, предаде Science magazine.

По-късно медицинският екип на президента потвърди, че е започнал курс със ремдезивир – антивирусно лекарство, за което се знае, че умерено помага на хоспитализирани пациенти с коронавирус.

Военномедицинския център “Уолтър Рийд”. Снимка: Reuters

Междувременно болният от коронавирус Доналд Тръмп напусна за кратко военната болница “Уолтър Рийд” в предградие на Вашингтон, където се лекува от петък, за да се срещне със свои симпатизанти

Доналд Тръмп ядоса лекарите, като излезе от болницата, за да се види със симпатизанти (видео)

Ремдезивир REGN-COV2 е комбинация от две антитела, насочени срещу ключов протеин на вируса, който причинява Covid-19, SARS-CoV-2. Те се свързват с протеиновия шип, който помага на вируса да се прикрепи към рецептор на човешките клетки, наречен ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2).  Целевата област се нарича свързващ домейн на рецептора.

Президентът Тръмп получава 8-грамова инфузия на коктейла антитела. Данните на Regeneron показват, че 2,4-грамовата инфузия действа, както и по-високата доза при намаляване на нивата на SARS-CoV-2.

Вероятно от „презастраховка“ на медицинския екип на президента, коментира Джордж Янкопулос (George Yancopoulos), съосновател и главен научен директор на Regeneron. Янкопулос не знае защо лекарите на Тръмп са избрали да използват 8 грама, но казва, че данните на компанията показват, че има “много, много ограничен риск”, че антителата ще причинят вреда и при двете дози. По-високата доза може да продължи по-дълго, коментира той, а в някои моменти от проучването на компанията Regeneron вижда „тенденции“, които предполагат, че по-високата доза по-мощно отблъсква вируса.

„Ако трябваше да лекувам един пациент, щях да дам високата доза“, коментира Янкопулос. „От гледна точка на обществото и необходимостта да се лекуват колкото се може повече хора, бих дал по-ниската доза“.

“Regeneron”, производителят на коктейла, представи по-рано миналата седмица предварителни данни от текущото си клинично изпитване, включващо 275 пациента, които са имали положителен резултат за SARS-CoV-2, но са били асимптоматични или в най-екстремните случаи са с умерено заболяване – група, която отразява сегашното състояние на Тръмп. Няма сериозни опасения за безопасността. Лечението намалява вирусното натоварване и съкратява времето на симптоматичното заболяване при пациенти, които не са имали антитела срещу SARS-CoV-2 в началото на проучването.

Пациентите, които са били серонегативни или са имали по-високи изходни вирусни нива, също са с облекчени симптоми след третиране с препарата. Сред серонегативните пациенти средното време до облекчаване на симптомите (дефинирано като симптоми, които стават леки или липсват) е 13 дни при плацебо, 8 дни при висока доза (p = 0,22) и 6 дни при ниска доза (p = 0,09). 

В изявлението, публикувано от лекаря на президента, се казва, че в допълнение към антителата, Тръмп “приема цинк, витамин D, фамотидин, мелатонин и всеки ден аспирин”. Тази формулировка оставя неяснота дали той е приемал тези вещества преди диагностицираната инфекция. Забележително е, че изявлението не посочва дали Тръмп е приемал или приема хидроксихлорохин, спорно антималарийното лекарство, което той рекламираше като лечение на COVID-19

Шон Конли. Снимка: The New York Times

Лекарят на президента Шон Конли не можа да отговори на въпроса на журналистите колко дълго ще продължи лечението, само отбеляза: “Трудно е да се каже.”

Доналд Тръмп е заразен с Covid-19

“Препоръчах президентът да бъде откаран в болница “Уолтър Рийд” (Национален военномедицински център на САЩ) като предпазна мярка. Там той ще е наблюдаван с помощта на най-модерното оборудване и може да му окаже всякаква помощ, от която се нуждае”, уточнява Конли.

След като прекара три нощи в медицинския център „Уолтър Рийд“, президентът Тръмп се върна във вторник в Белия дом, където ще продължи да се лекува, тъй като и според Конли той все още не е напълно оздравял.

Доналд Тръмп се върна в Белия дом, без да е напълно оздравял (видео)

Кадри от посрещането на кортежа н президента може да видите във видеото горе.

Източник: Science magazine

Видео: C-SPAN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции