<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76483" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: МОН позволи у...

С началото на учебната година по света случаите на Covid-19 са се увеличили с близо 25%

26 Октомври 2020
0 758

Учени от университета в Единбург са провели мащабно проучване на данните от 131 държави, според които Базовото репродуктивно число на Covid-19 се е увеличило с 24%, предаде bTV.

Базовото репродуктивно число за Covid-19 представлява статистически ориентир, който показва един болен колко човека заразява. Числото е добър ориентир за хода на пандемията. Когато стойността е над 1, случаите в местно огнище на коронавирус могат да нарастват експоненциално.

Децата и юношите са основните Covid-разпространители, сочи мащабно изследване на университета “Принстън”

При анализ на данните учените установяват, че репродуктивното число се увеличава до 28 дни след отварянето на училищата. Те поясняват обаче, че в анализа на данните не са взети предвид местни мерки за избягване на заразата в учебните заведения.

Снимка: Pixabay

„Не знаем дали това увеличаване на репродуктивното число се дължи на специфична възрастова група. Нужни са повече данни от проследяване на случаи на Covid-19, които са свързани с училищата, за да придобием по-ясна картина за разпространението“, коментира Хариш Наир, професор по педиатрични инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

Ново изследване: Децата могат да разнасят коронавируса в продължение на седмици

Учените установили също, че въвеждането на най-сериозни и комплексни мерки – забраната на масови събития, затварянето на училищата, забрана за събиране на повече от 10 души на едно място, работа от вкъщи и национална карантина – намаляват репродуктивното число с 52% в рамките на четири седмици след въвеждането на всички мерки.

При индивидуално налагане на всяка една от мерките най-голям ефект има от тази за масовите събития – само с нея репродуктивното число пада с 24% за 28 дни.

Изчисленията сочат още, че по-леки мерки като забрана за провеждането на масови събития и такава за събирането на повече от 10 души на едно място биха намалили репродуктивното число с 29% до 28 дни след въвеждането им.

Проф. Кантарджиев: Мерките са закъснели, и след 2 седмици ще имаме по 1100 нови случая на ден (видео)

Учените посочват още, че най-ефективни са мерките, които могат да бъдат наложени със закон – като забраната за масови събития и затварянето на учебните заведения, например.

У нас базовото репродуктивно число на Covid-19 за миналата седмица е 1,7, което означава, че случаите на болестта вече нарастват експоненциално.

Източник: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции