Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
С парите от ТОЛ-такси няма да се ремонтират общински пътища
С парите от ТОЛ-такси няма да се ремонтират общински пътища
gospodari.com
02-12-19
добавено
524
прегледа

Средства от ТОЛ-таксите не могат да се насочват към общините за ремонт на общински пътища. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова на oбщо събрание на Националното сдружение на общините в Република България.Тя коментира предложението на общините 20% от събираните ТОЛ-такси да се насочват за ремонт на общинската пътна мрежа. По думите й, според европейските директиви, тези средства не могат да се ползват за нищо друго извън поддръжката на определените пътища, за които се събира съответната такса. Според министъра се търси решение на проблема с ремонтите на общинските пътища.

 

Кметът на ДимитровградИво Димов посочи, че те са предложили, след като АПИ започне да събира собствени средства от ТОЛ-такси и винетки, 100 млн. лв. от 700 млн. лв. бюджетни средства, отпускани на АПИ, да се насочат към общините за тяхната пътна мрежа.

 

Димов посочи, че сдружението, регионалното и финансовото министерства трябва да имат обща среща за обсъждане на този проблем и да се включи това предложение за следващия бюджет.

 

Аврамова напомни, че тестовото пускане на ТОЛ-системата ще е в средата на август и едва през 2020 г. АПИ ще разполага с достатъчен ресурс от собствени средства - ТОЛ-такси и винетки, така че едва от тогава ще могат да се освободят бюджетните средства, които сега се отделят за АПИ.

 

Министърът отбеляза също, че следва да се направи инвентаризация на общинските и републикански пътища, така че да се знае кои са приоритетите, колко средства са необходими.

 

Източник: Dir.bg