<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=82430" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Масовата вак...

С помощ от Китай: Eто как се справят сърбите с ваксинацията срещу Covid-19

26 Януари 2021
0 785

Стотици възрастни хора търпеливо чакат пред имунизационния център в Панаирното градче в Белград. Всички те са се регистрирали онлайн. Докато ги извикат, може да минат и часове. А когато дойде редът им, медицинските сестри ги отвеждат към кабинките за ваксинация, които са близо 40. Там им поставят инжекциите – предимно с ваксината на китайската компания Sinopharm, пише в свой материал за Дойче веле Миодраг Сорич.

Сърбия единствена в Европа започна да поставя китайската ваксина срещу Covid-19

Тази ваксина е по-евтина в сравнение с препаратите на Biontech/Pfizer или на Moderna. Съответно обаче и ефикасността ѝ е по-ниска: около 75-80%, по данни от приложението ѝ в Китай, Бахрейн и Перу.

С помощ от Китай: Eто как се справят сърбите с ваксинацията срещу Covid-19

“Най-добра е ваксината, с която разполагаме”, казва Мария Обрадович, министърка на публичната администрация, която е дошла да се ваксинира в Панаирното градче – един от общо близо 200 имунизационни центрове в Сърбия. Според нея, на ден могат да бъдат ваксинирани по 35 000 души. До неделя вечерта общият брой на ваксинираните в Сърбия възлиза вече на 172 000. А премиерката Ана Бърнабич беше първата – тя се подложи на ваксинация още в края на декември.

“Спасителят на нацията” Вучич

Лично президентът Александър Вучич посрещна китайската ваксина на летището в Белград и изрази пред камерите голямата си благодарност към Пекин. В сръбските медии, които в мнозинството си подкрепят властта, Вучич се представя като спасител на нацията, като неуморен ръководител, който денонощно преговаря с правителства и служби по цял свят, за да осигури на народа си необходимите ваксини.

Същите тези медии обаче избягват да информират за изостаналата медицинска инфраструктура. Пропускат и факта, че много от гражданите не вярват на официалната статистика за разпространението на заразата: официално в седеммилионна Сърбия са се заразили общо 384 000 души, а жертвите на Ковид-19 са 3886. Мнозина сърби не вярват и на предпазните мерки, затова из града много хора не носят маски – за разлика от чакащите за ваксина в Панаирното градче.

Президентът Вучич дори вече обещава, че ще бъдат построени фабрики за собствено производство на ваксината – както беше по югославско време. Проправителствените медии съобщават, че съответната техника ще пристигне от Москва. Сърбия възнамерява да произвежда руската ваксина “Спутник V”, а докато изгради съответните капацитети, Русия ще ѝ достави стотици хиляди дози от препарата.

С помощ от Китай: Eто как се справят сърбите с ваксинацията срещу Covid-19

“В очите на сърбите Китай вече изпреварва ЕС”

“Китай постигна голям имиджов удар с доставката на ваксини в Сърбия”, казва политологът Якса Скекич. Той обяснява, че през изминалите седмици до сърбите са достигнали едва няколко хиляди дози от препарата на Biontech/Pfizer, тъй че хората вероятно си казват “Ами да, приятел в нужда се познава”. “Правителствата в Пекин и в Москва правят политика с помощта на своите ваксини. Същевременно европейците дълго преговарят помежду си, пък трябва да взимат предвид и икономическите аргументи”, казва Скекич.

С помощ от Китай: Eто как се справят сърбите с ваксинацията срещу Covid-19
Един от имунизационните центрове в Белград . Снимка: Darko Voinovic/AP

В интервю за ДВ друг сръбски анализатор коментира случващото се по същия начин. Даниел Пантич смята, че в очите на сърбите Китай вече изпреварва европейците. “В тази криза става дума за оцеляване и ние се нуждаем от помощ. Помощта обаче идва не от Запада, а от Русия и Китай”, обяснява Пантич. Някои наблюдатели смятат, че сръбските власти нарочно засилват това впечатление, за да притиснат ЕС и да ускорят членството на страната.

В тази ситуация Китай си изгражда образ на “приятел в нужда”, който не поучава сърбите по въпросите на демокрацията и правовата държава, а гледа да помогне, смята Пантич. Той припомня, че Пекин води същата политика и с ангажимента си към инфраструктурни проекти в Югоизточна Европа. Тези усилия дават резултат, твърди политологът и изтъква, че все повече млади сърби учат китайски, а надеждата, че страната скоро ще влезе в ЕС, постепенно чезне. Пантич припомня и това, че Сърбия нямаше никакъв проблем да подпише споразумение с Евразийския икономически съюз и добавя, че други държави в региона също обръщат поглед на изток. Дори членката на ЕС Унгария, както и Турция, разчитат на помощ от Русия и Китай в борбата си срещу пандемия, казва политологът.

Сърбия не планира нов локдаун

На територията на Западните Балкани ваксинацията досега е започнала само в Сърбия и Албания. Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово и Северна Македония все още чакат доставки на по-сериозни количества ваксина. 

Междувременно в Сърбия бе регистриран първият случай на мутацията от Великобритания. Тя е установена при една жена, пътувала със самолет от Лондон до Белград. Въпреки риска, сръбското правителство не планира нов локдаун. Ресторантите, кафенетата и моловете остават отворени.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции