<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=80584" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Бойко Борисо...

С 25% ще се завишат данните за заразените с Covid-19 у нас, според шеф на лаборатория

23 Декември 2020
0 472

„След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях“. Това каза в предаването „Преди всички“ по БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете.

“И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката”, посочи още той.

Антигенните тестове официално се приравняват на PCR тестовете и влизат в статистиката

И добави: “С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19 с отчитането и на антигенните тестове, още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете, хората си правеха по-често тестове, а сега и антигенните тестове, които са евтини, така че съотношението между данните от двата вида тестове се променя”.

Той препоръча на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест – безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест.

Д-р Калъчев коментира, че отдавна са разбрали, че има опити за фалшифициране на лабораторни резултати на PCR тестове, още когато Гърция поиска такива тестове за влизане в страната.

“Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер, сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат”, заяви медикът.

Източник: БНР

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции