<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70023" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Мерките за сп...

С 30% увеличaват заплатите на здравните служители на първа линия (видео)

28 Юли 2020
0 814

До края на 2020 г. в здравеопазването ще влезе допълнителен финансов ресурс от над 250 млн. лв, заяви по време на брифинг новият здравен министър Костадин Ангелов, предаде bTV.

Отпусканите досега по 1000 лв на медиците на първа линия ще бъдат изплащани до края на годината. Отделно от това всички борещи се с вируса от здравното ведомство, в това число медици и служители в регионалните инспекции, ще получат 30-процентно увеличение на заплатите от 1 август.

Мерките за справяне с кризата от Covid-19: кои сектори в икономиката ще бъдат подпомогнати? (видео)

Със средствата ще се увеличат доходите на всички, които работят в системата. Това ще рефлектира върху над 6 000 човека в сектор “Здравеопазване”. Ще се отпусне финансиране за апаратурното оборудване на системата – закупуване на апаратура, лични предпазни средства и дезинфектанти, стана ясно още по време на брифинг.

“Ще има увеличаване на средствата по Наредба 3. Ще бъдат отпуснати 11,3 млн. лв. – 9,5 млн. от тях ще бъдат за 44 болници  със структури, в които се лекуват пациенти с инфекциозни заболявания, включително такива с COVID-19”, каза още Ангелов.

До края на годината ще бъде осигурен допълнителен финансов ресурс в размер на 19 млн. лв. за над 70 общински болници. Целта е да се достигнат минималните прагове, заложени в браншовото споразумение в сектор здравеопазване и увеличаване на възнагражденията в тези лечебни заведения.

Борисов: Удължаваме извънредната обстановка с месец (видео)

В НЗОК ще бъдат отпуснати допълнително 126 млн. лв. Те трябва да послужат за увеличаване средно с 10% на всички клинични пътеки, свързани с лечението на пациенти у нас. По думите на проф. Ангелов това ще доведе до увеличение на приходите в над 350 лечебни заведения, а така ще могат да се повишат заплатите на медиците.

Министър Ангелов обяви, че от ведомството са закупени 317 апарата за дихателна вентилация. Той заяви, че към момента са налични достътечен брой лични предпази средства и PCR тестове, които могат да стигнаъ за няколко месеца.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции