Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Тази история на 3000 години може да е най-ранната „фалшива новина“, според учените
Тази история на 3000 години може да е най-ранната „фалшива новина“, според учените
По света
12-02-19
добавено
457
прегледа

„Фалшиви новини“ може да е сравнително нов термин, но се оказва, че концепцията за това  може да е от около 3000 години, пише Индипендънт.

 

И въпреки че Ноевият ковчег е може би единствената история за „голямото наводнение“, която идва наум на много от нас, се оказва, че всъщност не е била първата от този род. Вавилонска история, гравирана върху 3000-годишни глинени плочи, които са част от епоса на Гилгамеш, разказва подобна приказка за потоп, изпратен да унищожи цивилизацията.

 

Д-р Мартин Уортингтън от Университета в Кеймбридж е написал книга по темата, озаглавена Duplicity in the Gilgamesh Flood, където той твърди, че вавилонският народ е бил подмамен да построи ковчега от бог Еа с това, което той нарича „фалшива новина“.


В изявление Уортингтън обяснява допълнително:

 

"Ea измамва човечеството чрез разпространение на фалшиви новини. Той казва на вавилонския Ной, известен като Юта-Напищи, да обещава на хората си, че храната ще вали от небето, ако му помогнат да изгради ковчега. Това, което хората не осъзнават, е че съобщението на Еа е трик: това е поредица от звуци, които могат да бъдат разбрани по коренно различни начини. Докато съобщението изглежда сякаш обещава дъжд от храна, скритият му смисъл предупреждава за Потопа. След като ковчегът е построен, Юта-Напищи и семейството му се качват на борда и оцеляват с менажерия от животни. Всички останали се давят. С този ранен епизод, поставен в митологично време, е започнало манипулирането на информация и език. Може да е най-ранният пример за фалшиви новини."

 

 

Източник: Индипендънт