Тайната на вечната младост може би се крие в африканска риба, твърдят учени

21 Февруари 2020
16 192

Любопитната способност на африканската тюркоазна риба-убиец  да “слага пауза” на нейното развитие може да крие тайната за спирането на остаряването при хората, твърдят учени.

 

Определени същества, включително мекотели, могат да се поставят в състояние като на ембрион – черта, известна като диапауза. Смята се, че явлението се е развило в отговор на натиска на някои сезонни промени в околната среда като например изсушаване на водоемите или внезапни условия на рискза съществата.

 

 С други думи, диапаузата позволява на животното да постави своето развитие в застой, докато условията не се подобрят.

 

В случая с африканската тюркоазна риба-убиец, това означава, че ембрионите могат да спрат развитието си с месеци или дори с години, което е по-дълго от самия им живот, който обикновено е от четири до около шест месеца. Според учените чертата вероятно е свързана с ежегодните суши.

 

„Ние всъщност не смятаме, че процесът на диапаузата е пряко причинен от сушата“, сподели проф. Ан Брунет, съавтор на проучването от университета в Станфорд. „Той обаче е косвено свързан със сушата, тъй като тя оказва селективен натиск върху този африкански вид риба и през милиони години еволюция видът е еволюирал, за да оцелеява по време на суша, като ембрионите му навлизат в състояние на диапауза“, добави тя.

 

Въпреки че се смята, че процесът е генетично програмиран, начинът по който работи, все още не бе неизвестен за учените.

 

Сега обаче те твърдят, че са разбрали същината на процеса зад явлението и споделиха, че спирането на развитието не оказва влияние върху бъдещия живот, плодовитостта или това колко големи стават рибите, когато достигнат зряла възраст, предполагайки, че се претовратява влиянието на времето върху самите клетки и тъкани на рибата.

 

 

„Диапаузата е състояние на един вид „паузиран живот“, който може да запази организма дългосрочно, без очевидни последици в дългосрочен план“, каза Брунет.

 

Екипът ѝ твърди, че е възможно този процес да се приложи и при хората, като придружаващи редакционни бележки в проучването сочат, че той е бил изпробвао в по-прости организми в миналото като червеи, чиито ларви могат да претърпят диапауза и е установено, че удължават продължителността на живота им.

 

“Може да се предположи, че поставянето на някои тъкани или клетки в човешкото тяло в състояние на диапауза може да помогне за тяхното дългосрочно запазване”, добави Брунет.

 

Може ли обаче това наистина да доведе до спиране на стареенето при хората?

 

„Смятаме, че е интересно от фундаментална гледна точка да разберем как може да бъде спряно натрупването на вредни щети върху клетките и тъканите с течение на времето. Диапаузата ни предлага начин да разберем това“, каза Брюнет.

 

Проф. Пол Шийлс, експерт по биологично стареене в Университета в Глазгоу, заяви, че не е ясно как новото проучване може да предложи начини за забавяне или предотвратяване на стареенето на човека, тъй като това ще включва поддържане на тъканите на хората в “паузирано” състояние.

 

 

„Проучването има някои ползи в търсенето на начин за регенерацията на органи, но ако говорим за запазването им, бихме научили повече от проучвания относно хибернацията при животните”, добави той.

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции