<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85665" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Марсо, Манол ...

Тайните служби: Лично Путин е одобрил “мръсна” кампания срещу Байдън

18 Март 2021
0 1552

С дезинформационна кампания Русия се е опитала да навреди на Джо Байдън преди президентските избори миналата година, сочи доклад на тайните служби на САЩ. Иран също се е намесил в предизборната кампания, но с обратен знак, предава Дойче веле.

Джо Байдън обяви, че смята Путин за “убиец” и че скоро ще си плати за намесата в изборите в САЩ (видео)

По информация на американските тайни служби, на изборите през ноември Русия се е застъпила за бившия американски президент Доналд Тръмп и се е опитала да навреди на кампанията на неговия конкурент Джо Байдън, както и да всее смут в САЩ.

Тайните служби: Лично Путин е одобрил &#8220;мръсна&#8221; кампания срещу Байдън
Снимка: Reuters

Според доклад от офиса на директорката на националното разузнаване Аврил Хайнс, опитът за вмешателство е бил “разрешен и осъществен” лично от президента Путин и правителството в Москва. Още преди началото на президентската кампания в САЩ службите зад океана алармираха, че Русия отново ще се опита да повлияе на изборите. Тогавашният президент Доналд Тръмп омаловажи опасността. През 2016 година той беше кандидатът, който спечели от хакерските атаки и дезинформационната кампания, която беляза месеците преди вота. Сегашният доклад потвърждава опасенията, но отрича да е имало директна намеса в изборния процес.

Целта: Байдън да бъде дискредитиран

Твърди се, че Русия е разчитала на своите тайни служби, държавни медии, интернет тролове и съюзници в Украйна за осъществяване на кампания. Една от най-важните стратегии на Москва е била да дискредитира Байдън и семейството му, обвинявайки го в корупция. Руските агенти са се свързали целенасочено с американци, които са имали контакти с правителството на Тръмп, за да поискат започване на разследване срещу Байдън за неговите и тези на сина му връзки с Украйна.

Тайните служби: Лично Путин е одобрил &#8220;мръсна&#8221; кампания срещу Байдън

Имената на конкретни личности не са споменати в доклада, но ФАЦ припомня, че бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани се е срещал няколко пъти с руснаци и украинци. Сред тях е например украинският политик Андрей Деркач, който в САЩ разглеждат като руски агент. През 2019 година Деркач разпространяваше слухове, че Байдън е замесен в корупция в Украйна. В основата на обвиненията е фактът, че синът на Джо Байдън – Хънтър, е бил член на борда на директорите на украинската газова компания “Буризма” в периода 2014-2019 г. Доказателства, че в тази си роля той е извършил някакви злоупотреби, обаче не бяха намерени.

Подкопаване на доверието в американската избирателна система

Имало е и опити да бъдат манипулирани както представители на администрацията на Тръмп, така и медии, се казва още в доклада. През 2020 година Русия е съсредоточила усилията си в дезинформацията, но – за разлика от изборите през 2016 г. – не се опитала да подкопае директно избирателната инфраструктура на САЩ. Москва е искала да “повлияе на общественото възприятие за кандидатите в САЩ” и да продължи дългосрочната цел – подкопаване на доверието в избирателната система на САЩ и насърчаване на общественото разделение в Америка, пише още в документа.

Русия е разглеждала победата на Байдън на изборите като “вредна за руските интереси”. Като вицепрезидент на Барак Обама, Джо Байдън е подкрепял опозицията на Путин и е осъждал остро руската агресия в Крим.

Опити за влияние и от Иран

От друга страна няма данни за опити и на Китай да повлияе на резултатите от изборите. За разлика например от Иран, който е искал да намали шансовете за преизбиране на Тръмп и да увеличи разделението в американското общество, става ясно още от доклада. Макар да не е атакувана пряко избирателната система, ирански хакери са разпращали имейли на регистрирани демократи от името на крайнодясната група “Горди момчета”, в които са призовавали да се гласува за Тръмп. Целта е била демократите да бъдат мотивирани да гласуват, а на републиканците да бъдат приписано използването на нечестни практики. Акцията е била лично одобрена от върховния водач на Иран Али Хаменей.

Правителствата в Москва, Пекин и Техеран все още не са взели отношение към обвиненията, съдържащи се в доклада.

Във видеото горе можете да видите част от интервюто с Джо Байдън на телевизия ABC, в което той заяви, че Путин ще си плати за намесата в американските избори.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции