<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=79946" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Багер без све...

Таксиметрови шофьори излизат на национален протест утре

14 Декември 2020
0 632

Федерация на таксиметровите водачи и превозвачи в България организира утре общонационален протест, съобщава Дневник.

Протестът ще се проведе от 12:00 ч. пред сградите на общините в страната. Повод е липсата на реакция от страна на Министерския съвет, Министерството на транспорта, Министерството на икономиката и Столичната община, след като в края на ноември таксиметровите шофьори излязоха с искания до властта. Сред тях са актуализиране на тарифите за таксиметров превоз (начална 2.10 лв., дневна: 1.30 лв./км, нощна: 1.50 лв./км, повикване: 2.10 лв., престой 0.42 лв./мин.), премахване на патентния данък за 2021 г., премахване на приложения за споделено пътуване, приравняване към обществения градски транспорт, обезопасяване с паник бутон и други.

Автобуси и таксита спират да возят за един ден, протестират срещу ветото на Радев (видео)

В края на ноември таксиметровите шофьори протестираха в два поредни дни. В първия ден се стигна до напрежение между тях и представители на протеста срещу правителството.

На следващия ден таксиметровите шофьори отново се събраха – до храм-паметник “Александър Невски”. Тогава те предложиха до март следващата година да возят лекари, учители и духовници безплатно. Като компенсация поискаха компаниите, за които работят, да направят отстъпки от лизинговите схеми и вътрешнофирмените си такси в размер 50 на сто за срок от 3 месеца.

Следващата част от плана им бе търговските банки да предложат отстъпки по кредитите на таксиметровите компании в същия размер и срок и Българската банка за развитие да ги компенсира в размер пропуснатите ползи за периода.

До настоящия момент нито един представител на властта не се е свързал с представители на Федерацията на таксиметровите шофьори.

3 пъти по-висока първоначална такса за превоз искат таксиметровите шофьори (видео)

“Ако утре протестът премине без разбиране от страна на властите, вдругиден ще има повторение, но в по-голям мащаб”, е заявил пред Дневник Георги Димитров от Федерацията на таксиметровите водачи и превозвачи.

Според него на предишния протест са били допуснати други протестиращи с цел да възникне конфликт, като данни за подобно нещо са на лице и сега.

Той добави, че протестът в София няма да има за цел да блокира града, както и да се стига до каквито и да било ексцесии. Таксиметровите шофьори ще се придвижват на три лъча – по бул. “Цариградско шосе”, от жк “Левски” и от жк “Западен парк”.

Източник: Дневник

Снимки: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции