<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=99378" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рязко спиран...

Такситата отказват да возят клиенти при курс под 5 км

12 Септември 2021
0 2466

Таксиметровите водачи в София вече масово отказват по-кратки курсове под 5 км, оплакват се техни клиенти. Дори след звънене в три фирми и чакане в продължение на час се оказва невъзможно да си наемеш жълта кола, която да те закара през един квартал.

Тежки обиди към репортера ни Влади Василев на протест на такситата копърки

Такситата отказват да возят клиенти при курс под 5 км
Снимка: Булфото

“Поръчах такси последователно в три от най-големите фирми за таксиметрови превози. Чаках петдесет минути и нито една кола не пожела да ме закара”, обяснява възмутена клиентка. Диспечерите били любезни и не отказвали курса. Някои дори връщали обаждане, за да я уверят, че ѝ търсят кола. Други я предупреждавали, че ако до 5 минути не получи обаждане, да си търси друг вариант, за да не я бавят.

Поредното набиране на телефона на следващата фирма давало същия резултат. Накрая клиентката отчаяно обяснила на една от диспечерките, че курсът всъщност не е толкова кратък, колкото изглежда, защото улицата, на която живее, е на края на квартала. Диспечерката с разбиране ѝ отвърнала: “Вие имате право да бъдете превозена от точка А до точка Б. Но още няма кола”.

Отказването на кратки курсове не е новост, но клиентката си спомня, че само допреди няколко месеца почти без проблем е можела да си намери такси, което да я превози дори на по-близко разстояние – до съседен квартал. Сметката в този случай била между 6 и 7 лева. Само трябвало да изчака малко по-дълго, за да се намери водач, който да поеме поръчката – около 15-20 минути. Сега обаче вече станало невъзможно да се поръча такси дори за една идея по-дълги курсовe.

По-високи тарифи

Всичко това се случва само няколко месеца, след като с нормативни промени минималната първоначална такса на такситата се вдигна повече от два пъти. Така само при качване в таксито апаратът начислява вече поне 1,54 лева през деня и 1,76 лева през нощта. Преди таксата бе само 70 стотинки. Драстичното ѝ повишаване стана по настояване на самите таксиметрови компании, които поискаха нейното вдигане точно защото кратките курсове им били неизгодни.

Трудности

Експерти предупреждават, че наемането на жълта кола ще става все по-трудно, особено през нощта. С въвеждане на вечерен час и затваряне на нощните заведения като част от противоепидемичните мерки много от водачите предпочитали да не работят след 23 часа заради липсата на достатъчно клиенти. 

Това особено много затруднява хората, на които им предстои да пътуват със самолет и трябва да бъдат на летището в малките часове на нощта. За да си намерят такси, те трябва да чакат поне половин час.

Във видеото си припомнете един репортаж на Влади Василев за такситата копърки.

Източник: Expert

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции