<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=85755" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Млад мъж поха...

Талат паша: на неговата съвест тежи геноцидът над арменците

19 Март 2021
0 845

Роденият в Кърджали Мехмед Талат паша е отговорен за смъртта на стотици хиляди арменци. Преди 100 години някогашният велик везир на Османската империя е убит в Берлин, където живее под прикритие. Дойче веле разказва историята.

Един куршум слага край на живота на Мехмед Талат паша. Бившият министър на вътрешните работи, а по-късно и велик везир на Османската империя е убит преди 100 години в берлинския квартал Шарлотенбург, където живеел под фалшива самоличност.

На неговата съвест тежат безброй човешки животи. През 1915 година Талат паша нарежда депортирането на арменците, което го прави отговорен за геноцида над това малцинство – за масовите кланета и насилствената депортация на над 1 милион арменци.

И Конгресът на САЩ призна арменския геноцид

Аз го убих, но не съм убиец”

През октомври 1918 Талат паша бяга в Берлин, където наема 8-стайно жилище под името Али Сай. Причината за неговото бягство е заповед за екстрадицията му, издадена от съюзниците в края на Първата световна война, обяснява германският историк и публицист Ролф Хосфелд, който е автор на две книги за геноцида над арменците.

Но животът под прикритие в Берлин не успява да спаси Талат паша: на 15 март 1921 той е пресрещнат на улицата от 23-годишния арменски активист Согомон Тейлирян, който го застрелва с един куршум. Когато на 2 юни същата година в Берлин започва процесът за убийството, Тейлирян се защитава с думите: „Аз го убих, но не съм убиец“. Арменският активист извършва атентата, воден от убеждението, че това е справедливо наказание за страданията, причинени от Талат паша на арменския народ, а именно – унищожаването на повече от 1 милион арменци, сред които и родителите на Тейлирян.

Предисторията: през януари 1913 година Мехмед Талат паша, Енвер паша и Джемал паша организират държавен преврат, след който установяват режим, известен още като „диктатура на тримата паши“. Тъй наречените младотурци имат за цел да наложат етнически хомогенна национална държава на мюсюлманите, в която да няма християнски малцинства. В Османската империя християните и бездруго са смятани за поданици втора категория.

Мехмед Талат паша през 1920 година
Талат паша през 1920 година

През есента на 1914 година османците влизат във войната и откриват в историческите арменски територии, днешен Източен Анадол, кавказкия фронт срещу Русия. Арменски бойци обаче подкрепят царската армия, а младотурското правителство използва това като претекст за начало на депортациите и избиването на над 1 милион арменци, както и на стотици хиляди представители на други християнски общности в тогавашната Османска империя.

“Операция Немезис”

На процеса за убийството на Талат паша арменецът Согомон Тейлирян е оправдан след само две съдебни заседания, продължили общо ден и половина. След това Тейлирян напуска Европа и се установява в САЩ, където основава семейство. Умира през 1960 година в Сан Франциско.

Интересна подробност е, че съдебните заседатели в Берлин не знаят кой точно е Тейлирян. Той се представя за студент по инженерни науки, но всъщност е арменски революционер. Атентатът срещу Талат паша му е възложен от тайна арменска революционна организация, отговорна за ликвидирането на още осем бивши младотурски ръководители, които също са застреляни от активисти на движението. Организацията носи името “Операция Немезис” – кръстена е на древногръцката богиня на възмездието Немезида.

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции