<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96941" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Талибани зап...

Талибаните дадоха първа пресконференция, обещаха да не търсят реванш (видео)

18 Август 2021
0 12278

Талибаните няма да търсят реванш, прощават на всички и няма да преследват хора, увери техният говорител Забиула Муджахид на първата им пресконференция в Кабул.

“Не искаме никакви вътрешни или външни врагове” и ще поддържаме мирни отношения с другите страни, обяви Муджахид. Досега той оставаше в сянка, въпреки че от години прави изявления от името на талибаните.

Стига лицемерие! Видя се какво е търсел Западът в Афганистан

Забиула Муджахид обеща поелото властта в Афганистан ислямистко движение да спазва правата на жените в съответствие с Корана. Жените ще имат право да работят и да учат и “ще бъдат много активни в обществото, но в рамките на исляма”, каза той.

Талибаните дадоха първа пресконференция, обещаха да не търсят реванш (видео)

На пресконференцията Забиула Муджахид говори в унисон с опитите на ислямисткото движение да убеди света, че се е променило от 90-те години на миналия век, когато наложи брутален режим в Афганистан.

По отношение на съставянето на правителството той заяви, че се водят активни политически консултации, в частност с ръководителя на Върховния съвет за национално помирение Абдула Абдула, който по-рано създаде съвет за мирно предаване на властта заедно с лидера на Ислямската партия Гулбудин Хекматиар и експрезидента Хамид Карзай.

Талибаните обещаха Афганистан да не се превръща в център за производство на каквито и да било видове наркотици и да се борят срещу наркотрафика, да осигурят безопасността на чужденците, включително на дипломатите, и да предоставят възможност на медиите да работят свободно. Муджахид заяви, че талибаните няма да позволят на средствата за масова информация “да се отнасят неуважително към ценностите на афганистанското общество, националните интереси и учението на исляма”.

През това време продължава евакуацията на цивилни от летището в Кабул.

Стефан Янев: Ще евакуираме българите, блокирани в Афганистан (видео)

Европа ще преговаря с талибаните само, ако се уважават човешките права. Това стана ясно след спешна среща на външните министри на Европейския съюз.

„Не съм казал, че ще разпознаем талибаните, а че трябва да говорим с тях за всичко. Ще поставим условия, за да продължим нашата подкрепа и ще използваме цялото си предимство, за да направим така, че човешките права да се спазват“, заяви Жозеп Борел.

Българският външен министър определи ситуацията в Афганистан като тревожна. Светлан Стоев заяви, че за страната ни евакуацията на българските граждани е от непосредствен и спешен приоритет.

Според жители на Кабул, улиците на града са спокойни. През това време талибаните продължават разговорите за сформиране на бъдещо управление.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции