<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98971" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Талибаните з...

Талибаните забраниха протестите “за известно време”

09 Септември 2021
0 105

Новото талибанско правителство в Афганистан забрани протестите “за известно време” в първия си работен ден. Това опроверга надеждите на много хора, които очакваха този път ислямистката групировка да управлява по-умерено, пише Свободна Европа.

Министерството на вътрешните работи в обявеното от талибаните правителство на “Ислямско емирство Афганистан” обяви, че демонстрациите “нарушават обществения ред и причиняват тормоз”.

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

“Затова никой не трябва да се опитва да организира протест за известно време, при никакви обстоятелства”, се казва в съобщението.

Въоръжени талибани вече потушиха със сила няколко протеста за правата на жените.

Ислямистите превзеха столицата Кабул в средата на август, след като подкрепяното от ООН правителство се разпадна. Те обещаха да управляват по-умерено този път, а не с насилие и ограничаване на правата, както беше при предишната им власт в Афганистан от 1996 до 2001 г.

Алисън Давидян, служителка на ООН в Кабул, предупреди в сряда, че талибаните вече нарушават обещанието си, че “правата на жените ще бъдат уважавани в рамките на исляма”.

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч предупреди в сряда, че ограниченията и насилието срещу журналисти в Афганистан “показват, че смазването на свободната преса вече е започнало”.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции