<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=97572" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ООН: Талибани...

Талибаните официално предупредиха работещите жени да си останат у дома

26 Август 2021
0 7036

Талибаните официално предупредиха работещите жени в Афганистан да си останат уж “временно” у дома, пише Клуб Z.

Говорител на ислямисткото движение каза, че мярката щяла да бъде временна и е в интерес на сигуростта на афганистанките.

Афганистански жени в Кабул дръзнаха да протестират срещу режима на талибаните (видео)

Забиула Муджахид призна, че лидерите на движението не могат да я гарантират, защото не всички негови бойци са обучени как да се отнасят цивилизовано към жените.

Талибаните официално предупредиха работещите жени да си останат у дома

“Радваме се, че те (жените – б.р.) ще могат да влизат в сградите, но искаме да бъдем сигурни, че няма да срещнат неприятности”, каза той, цитиран от телевизията.

“Следователно ги помолихме да си вземат отпуски, докато положението се нормализира и бъдат установени процедури, свързани с жените, тогава те могат да се върнат на работа, когато това бъде обявено.”

Талибаните официално предупредиха работещите жени да си останат у дома

В същото време Световната банка обяви, че спира финансирането за Афганистан, а ООН вчера призова за разследване на случаи на нарушаване на човешки права от страна на талибаните.

Какво очаква жените в Афганистан при властта на талибаните

По време на режима си от 1996 до 2001 г. талибаните се прочуха със средновековните наказания и изтезания, включително спрямо жени, на които те забраняваха да учат, да работят и да излизат от домовете си, непридружени от по-възрастен роднина.

Със завземането на властта в страната на 14 август те обявиха, че ще позволят на жените да работят, да учат и дори да участват в политическия живот в съответствие с ислямското право – шериата, без да обяснят какво точно значи това.

Източник: Клуб Z

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции