<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=96617" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ препоръч...

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан

13 Август 2021
0 2047

Талибаните превзеха втория по големина град в Афганистан, Кандахар. Информацията беше потвърдена от местните власти в петък сутринта. Това е най-голямата победа на въоръжената групировка след изтеглянето на американските войски от страната, предава Свободна Европа.

“След тежки сражения късно миналата нощ талибаните поеха контрол над град Кандахар”, каза представител на местната власт пред Ройтерс.

Малкият фен на Лео Меси е преследван от талибани в Афганистан (снимки)

Правителствените сили все още контролират летището на Кандахар, което беше втората най-голяма база за американските войници.

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан

Талибаните са на ръба да превземат и Лашкар Гах, столицата на провинция Хелманд и един от ключовите градове в южната част на страната. Двама регионални депутати са цитирани от ДПА да казват, че бунтовниците са превзели сградата на губернатора на града.

Падането на Кандахар и Херат, третия по големина град, са най-значителните победи за талибаните от началото на май, когато те започнаха офанзивата си.

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан

САЩ съобщиха, че ще изпратят допълнителни 3000 войници в рамките на 48 часа, които да помогнат за евакуацията на работещите в американското посолство.

Великобритания ще разположи 600 войници, които да помогнат на британските граждани да се изтеглят.

В четвъртък талибаните превзеха и централния град Газни, на 150 км южно от столицата Кабул. Талибаните твърдят, че владеят също Калайи Нау в северозападната част на страната.

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан

Правителството все още владее главния град на север – Мазари Шариф, както столицата Кабул и Далалабад, до границата с Пакистан на изток.

ООН предупреди, че ако талибаните достигнат Кабул, това ще има “катастрофални последствия за гражданите”.

Преди година администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп постигна договорка с талибаните да започнат мирни преговори, които засега не носят резултат.

Талибаните превзеха Кандахар, втория по големина град в Афганистан

Съветът за сигурност на ООН обсъжда позиция, която да заклейми нападенията на талибаните, да заплаши със санкции и да препотвърди, че няма да признае Ислямски емират в Афганистан.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

Снимки: Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции