<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98539" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой е мъжът з...

Талибани са убили бременна жена, работила като полицай

06 Септември 2021
2 1133

Семейството на афганистанка, работила като полицай, твърди, че талибани са я убили, съобщи Би Би Си. Според близките ѝ, жената е била пребита и застреляна пред очите им в дома си в столицата на провинция Гор Фирозкох. Те казват, че тя е била бременна в осмия месец.

Според правозащитника Хасан Хакими, който е от провинция Гор, но сега живее извън Афганистан, жената, която според местни медии се казва Бану Негар, е застреляна пред съпруга и децата си.

Талибаните официално предупредиха работещите жени да си останат у дома

“Притеснени сме за жените, които преди работеха в полицията и в други държавни служби”, каза Хакими. “Талибаните ги предупредиха много пъти.”

Говорител на талибаните каза пред Би Би Си, че групата няма връзка със смъртта на жената и че е започнало разследване.

Талибани са убили бременна жена, работила като полицай

След като завзеха властта в Афганистан, талибаните обявиха амнистия за хората, работили за предишните власти. Правозащитниците обаче смятат, че бившите държавни служители не са в безопасност.

Ръководството на групировката твърди също, че ще уважава правата на жените в съответствие с ислямските закони, но през вече има съобщения за насилие срещу жени.

Жени протестираха за равни права в Кабул – талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ

По време на предишното управление на талибаните между 1996 и 2001 г. на жените беше забранено да учат и да работят извън дома си. Те имаха право да излизат само с мъж от семейството, който да ги придружава, и трябваше да носят бурки, които покриват цялото лице.

През последните дни няколко протеста на жени с искане за спазване на правата им бяха проведени в столицата на Афганистан Кабул и в град Херат. На 4 септември протестът на няколко десетки жени беше разпръснат със сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции