<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=94172" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пребиват я с ...

Тежки наводнения в Германия, 93 души починаха и над 1300 са изчезнали (снимки и видео)

16 Юли 2021
0 1171

Броят на жертвите на опустошителните наводнения в Германия нарасна на 93, пише Клуб Z.

Днес бе съобщено за още загинали в най-населената провинция – Северен Рейн-Вестфалия. 

Над 1300  души са изчезнали в окръг Арвайлер край Кьолн. Това е най-смъртоносното бедствие от десетилетия насам в страната, отбелязва Ройтерс.

Цели общини се превърнаха в развалини, след като бяха погълнати от прелелите реки в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Райнланд-Пфалц.

На места инфраструктурата е унищожена. Възстановяването й ще отнеме години и огромни средства, предупреди Малу Драйер – премиерката на Райнланд-Пфалц.

В редица селища са прекъснати мобилните връзки. В резултат хората не могат да проследят къде се намират близките им.

Днес се срутиха къщи в град Ерщад, близо до Кьолн. Спасителите издирват хора, завърнали се по домовете си въпреки предупрежденията на властите да не го правят. Спасителните работи са затруднени от изтичане на газ. Пътищата край града са непроходими, тъй като бяха пометени от стихията.

Най-смъртоносната досега стихия в Германия е през 1962 г. Тогава наводнения от бушуващото Северно море погубиха 340 души, припомня Ройтерс.

Към момента няма данни за пострадали български граждани в германските провинции Райнланд-Пфалц и Северен Рейн-Вестфалия в Германия, съобщиха от Министерството на външните работи в София.

А ето и какво е преживял Кристоф Хаселбах от Дойче веле в Германия:

До сряда вечерта в нашето село валя непрекъснато в продължение на 24 часа. Силен дъжд. Към 17:30 тръгнах с колата до пощата в град Бад Мюнстерайфел. От един склон към шосето се стичаха потоци вода. Казах си – да видим докъде ще стигнат.

Когато час по-късно се връщах, водата беше толкова много, че се замислих дали да продължа. Велосипедистите можеха все още да се качат на тротоара – но не задълго. Ако се бях забавил само с половин час, вероятно нямаше да мога да се върна вкъщи.

Преди няколко дни съседите ни заминаха на почивка и ни помолиха да наглеждаме дома им. Сутринта в мазето все още всичко изглеждаше нормално. Към 19 часа решихме да проверим отново – мазето беше под вода чак до стълбището. Токът беше спрял, както и помпата, която би трябвало да се задейства. Пълният с храна фризер трябваше веднага да бъде изпразнен.

Малко по-късно една съседка каза, че и нейното мазе е пълно с вода. После още едно семейство сподели същото. Разпределихме се на групи и започнахме да помагаме за отводняването на помещенията – както би трябвало да правят добрите съседи.

Тежки наводнения в Германия, 93 души починаха и над 1300 са изчезнали (снимки и видео)

Като след бомбардировка!

Един от съседите дойде със закъснение, тъй като помагал на свой познат, чието жилище се намира в сутерен – то било напълно съсипано. Той разказа, че на връщане видял как пътят към нашето село фактически е отрязан. Опитал да мине от няколко други места и едва успял. Цели долини били под вода.

Едва на следващия ден се видя целият мащаб на наводненията: в Бад Мюнстерайфел масивни каменни мостове на река Ерфт бяха отнесени. Старинният център на града бе засипан с отломки. Изглеждаше като след бомбардировка. Направо неописуемо!

Войници от Бундесвера в Аахен след пороя
Войници от Бундесвера в Аахен след пороя

Един познат, който държеше книжарница в една от старинните къщи, ми отговори по следния начин на въпроса какво става: “Книжарницата вече я няма”.

Останахме без телефон и интернет, а мобилните телефонни връзки функционираха с прекъсвания. Някои от роднините ни останаха и без ток, и без вода. Цялото им село бе евакуирано поради заплахата от скъсване на бент. Приютихме ги при нас.

Хората са откъснати от външния свят

Един от по-възрастните ни роднини е откъснат от външния свят, тъй като мостът към неговото селище е отнесен. Обмисляме дали не можем да минем някак през гората, за да го доведем при нас. Той засега предпочита да изчака и да остате в дома си.

Хаймерцхайм
Хаймерцхайм

Последното наводнение в Бад Мюнстерайфел бе през 2006-а година. И тогава река Ерфт излезе от коритото си и заля стария град. Новото сега е в много по-големите мащаби на бедствието, лавините от отломки, разрушените мостове. Както и това, че по-отдалечените села са откъснати от външния свят. Щетите изглеждат неизмерими! А тревожният въпрос е дали в бъдеще климатичните промени няма да ни изправят и пред следващи подобни бедствия.

Източници: Клуб Z, Дойче веле

Видео: Bloomberg Markets and Finance

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции