<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=60506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тежко болни хора остават без лечение заради извънредното положение

03 Април 2020
0 245

Все повече хора се оплакват, че те или техни близки са се сблъскали с отказ да им бъде оказана медицинска помощ в извънредното положение около коронавируса, което наруши нормалния ритъм на здравната система, пише Медиапул.

След призивите хората да си стоят по домовете, да не ходят пред кабинетите на личните лекари и да търсят помощ само в краен случай, много хора, на които иначе болниците и джипитата биха обърнали по-сериозно внимание, сега се квалифицират като не особоно спешни. Това води след себе си до инциденти и ескалиране на напрежението.

Късно в сряда вечерта е починала 52-годишна жена от Враца от перитонит. Тя е била лекувана в продължение на дни от личния си лекар по телефона като съмнителна за коронавирус, съобщи врачанското издание zovnews.com.

Пациентката е била приета по спешност в сряда в болница “Христо Ботев” във Враца с перитонит. От няколко дни тя е имала оплаквания за болки в корема и температура. Позвънила на личния си лекар. Той се усъмнил, че има коронавирус и я е лекувал по телефона в продължение на дни.

Така жената била оставена за домашно лечение, но състоянието ѝ се е усложнило и тя е приета в частна болница във Враца със съмнение за бъбречна криза.

52-годишната жена припада и е извикан реаниматор. Той установява, че има липсваща перисталтика и други симптоми, характерни за перитонит. В Първа частна болница във Враца няма хирургично отделение и затова пациентката е интубирана и транспортирана в Спешния център на МБАЛ “Христо Ботев”- Враца.

След направен рентген, а после и скенер в болницата е установена диагнозата – перфорация на тънките черва на четири места. Жената е била оперирана по спешност, но състоянието ѝ е било много тежко и късно вечерта във сряда е починала, казаха от лечебното заведение.

В същото време журналистката Елена Дюлгерова, която живее в Костенец и чийто мъж е с диабет, бъбречна и сърдечна недостатъчност, както и с прекаран преди 4 г. инсулт, сигнализира във Фейсбук, че в бившата окръжна болница “Св.Анна” в София отказват да приемат мъжа ѝ след втори инсулт.

Състоянието му се влошава последните дни, като на третия ден след влошаването жена му вика Спешна помощ, която го откарва в “Св. Анна”. Дюлгерова не отива с него в болницата заради ограниченията за връщането ѝ.

След цял ден обследване, от приемното отделение на Окръжна болница ѝ се обаждат, за да прибере мъжа си. Обяснението било, че в никое отделение не могат да го приемат.

Версията на болницата е, че мъжът е бил приет в спешното отделение на болницата, прегледан е от шестима лекари и е преценено, че е за домашно лечение.

Още много хора се оплакват, че се бавят изследванията им или изобщо отказват да ги изследват за Covid-19, макар да са контактни на доказано заразени.

Източник: Медиапул
Снимка: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции