<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=84802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отива ли си к...

Телевизията на БСП клейми ваксината на “AstraZeneca”, докато Нинова лобира за “СпутникV” (видео)

04 Март 2021
3 639

Телевизията на БСП “Българска свободна телевизия” (БСТВ) излъчва шокиращ репортаж с подвеждащи внушения, че ваксината на AstraZeneca е опасна, докато партийният лидер Корнелия Нинова лобира в парламента за вноса на руската ваксина СпутникV. Репортажът, озаглавен “Опасна ли е ваксината? Информация от Изпълнителната агенция по лекарствата” е с дата 25 февруари и все още стои на видно място в сайта на БСТВ. Още първите секунди от него са плашещи: “Стряскащи факти излизат наяве след публикуван документ от Изпълнителната агенция по лекарствата към Министерството на здравеопазването за ваксината AstraZeneca, пише Mediapool.

Внушава се, че “стряскащите факти” се съдържат в публикуваната официална листовка на продукта, в която, както и при останалите ваксини, са описани възможните нежелани реакции. Твърдението, че у нас не са правени проучвания на ваксината, от което следва, че тя е непроверена и съответно – опасна, е несъстоятелно.

Никакви проблеми с ваксината на AstraZeneca. Точно обратното

Принципно няма практика всяка нова ваксина да се проучва във всички държави, където впоследствие се прилага. Специално при AstraZeneca подобни проучвания са правени в ограничен брой страни, в които се проведени клиничните изпитания: Обединеното кралство, Бразилия и Южна Африка. На базата на данните от тези клинични проучвания, които са показали безопасност и ефективност, ваксината е разрешена в Европа.

Репортажът твърди още, че “от пълната информация за тази ваксина, която Изпълнителната агенция по лекарствата и МЗ публикува официално едва в началото на този месец, става ясно, че препаратът “не само има букет от странични реакции, но на практика се тества в момента”.

Тук подвеждащите моменти са няколко:

Първо, листовката е качена едва в началото на февруари, защото тогава ваксината получи европейско одобрение и бе разрешена за ползване, включително и у нас.

Второ: това, че препаратът има “букет от странични реакции” е валидно за всеки лекарствен продукт, в това число и останалите одобрени ваксини срещу Covid-19 и те са ясно упоменати в листовката.

Трето: това, че на практика ваксината се тества в момента, също е подвеждащо, тъй като и трите разрешени от регулатора на ЕС ваксини (Pfizer-BioNTech, Moderna и AstraZeneca) са разрешени под условие и данните за тях продължават да се мониторират от регулаторните органи.

Друга заблуждаваща интерпретация в материала е, че “изобщо не са провеждани проучвания за канцерогенност”. Т.е. потенциалният риск , ваксината на AstraZeneca да стане причина за онкологични заболявания на този етап е въпрос на късмет”. В листовката се казва: “Не се очаква компонентите на ваксината да имат генотоксичен потенциал”, което означава, че няма основания да се смята такова нещо и изобщо не е равносилно на това да е “въпрос на късмет”.

След това се изрежда дълъг списък от възможните нежелани реакции от листовката. Съобщава се, “над 30 000 ваксинации срещу коронавирус са направени през последните 4 дни, а голяма част от приели спасителните дози се оплакват от тежки странични ефекти. Повечето дори не подозират за възможните нежелани реакции”.

Не се упоменава какво се има предвид под “тежки странични ефекти”, но официалните данни са за проявата на най-честите възможни реакции като повишена температура и грипоподобни симптоми.

Внушенията срещу конкретната ваксина се правят въпреки, че тя, както и останалите 2 ваксини – на Pfizer/BioNtech и Moderna, са получили разрешение в ЕС след заключението, че са безопасни и ефективни.

Същевременно на 26 февруари лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе в Народното събрание проект на решение българското правителство да започне двустранни разговори за доставка на руската ваксина Спутник V.

Нинова се мотивира, че у нас има много желаещи да се ваксинират, а ваксините не стигат. Предложението ще бъде гледано тази седмица в НС, първо от парламентарната здравна комисия, но управляващите вече се обявиха срещу него. Официалната теза на властите е, че ще допуснат руската ваксина у нас, само ако тя получи одобрение за ползване в ЕС от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Това обаче няма изглед да стане скоро, тъй като Спутник V още няма подадени документи за преглед в ЕМА. България може да я разреши за ползване у нас и без европейско разрешение, ако руската страна подаде документи. Тогава обаче българският регулатор ИАЛ ще трябва да извърши оценка на нейната ефективност и безопасност, а е съмнително, че ИАЛ има капацитет за това.

Въпреки това, за руската ваксина БСП априори приема, че е ефективна и безопасна и настоява да бъде ползвана у нас, въпреки че няма одобрение от европейския регулаторен орган и няма налична листовка.

Източник: Mediapool

Видео: БСТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции