<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=54728" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 50 американск...

Телескоп засне най-детайлните снимки на Слънцето досега (видео)

29 Януари 2020
0 2117

Най-детайлните снимки на повърхността на Слънцето бяха заснети от соларния телескоп Иноу в Хавай, съобщи Гардиън. За първи път кадрите разкриват толкова близък поглед и изключително интересни подробности.

 

На кадрите се вижда, че слънчевата повърхност е разделена на малки парчета. Всяко от тях е с размерите на страна като Франция, твърдят специалистите. Това, което досега учените са считали за част от слънчевото тяло, всъщност се разделя на много по-малки участъци.

 

НАСА публикува невиждани досега близки кадри на Слънцето от сондата “Паркър” (видео и снимки)

 

В центъра на всяко парче има по-светли участъци. Това са издигащите се колони от плазма, нагряти до температура от почти 6000 градуса по целзий. След като плазмата се охлади тя се връща обратно, потъвайки в пукнатини между отделните парчета от повърхността.

 

Детайлните снимки ще помогнат за по-добро разбиране за това какво се случва на Слънцето и как е структурирано.

 

 

Телескопът Иноу има 30-километрова резолюция, което му дава възможност да прави два пъти по-близки снимки от всички досега. Той струва 344 млн. и разположен на връх в Хавай, висок 3000 метра. Телескопът се изгражда от 2013 г. и има едно от най-големите огледала – около 4 метра.

 

Поддържането му в добро състояние, докато се наблюдава слънцето, е била една от най-трудните задачи. При директно наблюдение и най-малката промяна в темепратурата може да влоши качеството на снимката. Всяка нощ се изразходват огромни количества лед, за да се оглажда телескопът. Те се разтоварват в резервоари, а след това чрез система за въздушно разпръскване се отвеждат до основното огледало. 

 

Учени заснеха комета, която се сблъсква със Слънцето (видео)

 

Идващата от слънцето светлина се отразява в основното огледало, а след това отива към система от други огледала. Там “подскача” между отделните огледала, като в същото време се измерва от различни инструменти.

 

Източник: Гардиън

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции