Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Температурата в океаните е достигнала рекордни нива през 2019 година, според учените
Температурата в океаните е достигнала рекордни нива през 2019 година, според учените
Еко криза
01-14-20
добавено
1335
прегледа

Температурата на световните океани е достигнала ново рекордно ниво през 2019 г., показвайки „неопровержимото и ускоряващо се“ загряване на планетата.

 

Световните океани са най-ясната мярка за извънредните условия на климата, тъй като те поемат повече от 90% от топлината, улавяна от парниковите газове, излъчвани при изгарянето на изкопаеми горива, унищожаването на горите и други човешки дейности.

 

Новият анализ показва, че последните пет години са първите пет в класацията на най-топли години, регистрирани за океаните, като се има предвид, че измервания се правят през последните 10 години.

 

ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТЛИЕТИЕ Е НАЙ-ГОРЕЩОТО В ИСТОРИЯТА, ТВЪРДЯТ УЧЕНИ

 

Количеството топлина, което се добавя към океаните, е еквивалентно на топлината, която ще се излъчи, ако всеки човек на планетата държи пуснати по 100 микровълнови печки цял ден и цяла нощ.

 

Горещите океани водят до по-силни бури и нарушават водния цикъл, което означава повече наводнения, суша и горски пожари, както и покачване на морското равнище. По-високите температури също вредят на живота в моретата, като броят на морските топлинни вълни се увеличава рязко.

 

 

 

 

Най-често срещаната мярка за отчитане на глобално затопляне е средната температура на повърхностния въздух, тъй като хората живеят на сушата, но природните климатични явления като течението Ел Ниньо означават, че това може да се променя драстично от година на година.

 

„Океаните са истинското нещо, което ви показва колко бързо се затопля Земята“, заяви проф. Джон Ейбрахам от университета „Сейнт Томас“ в Минесота, САЩ, част от екипа зад новия анализ.

 

„Използвайки океаните, ние виждаме постоянни, непрекъснати и ускоряващи се темпове на затопляне на планетата. Това е ужасна новина", добави той.

 

„Установихме, че 2019 г. беше не само най-топлата година досега, но тя показа и най-голямото едногодишно увеличение за цялото десетилетие подчертавайки, че затоплянето на планетата, причинено от човека, продължава да се ускорява“, сподели проф. Майкъл Ман от университета Пен Стейт в САЩ, който също е член на екипа, провел проучването.

 

Анализът, публикуван в списанието "Advances In Atmospheric Sciences", използва данни за океана от всеки наличен източник. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи сензори, разпръснати из океаните, но също и от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби в миналото.

 

Резултатите показват, че топлината нараства с умопомрачителна скорост, тъй като парниковите газове се натрупват в атмосферата. Коефициентът от 1987 до 2019 е четири и половина пъти по-бърз от този през 1955 до 1986 г., като по-голямата част от океанските региони показват значително увеличение на топлинна енергия.

 

ТРАГЕДИЯТА НА АРКТИКА

 

 

 

 

"Тази енергия води до по-големи бури и по-екстремно време", твърди Ейбрахам.

 

„Когато светът и океаните се нагреят, те променят начина, по който вали и се изпарява дъждът. Има общо правило, че по-сухите зони ще станат по-сухи, а по-влажните зони ще станат по-влажни, а валежите ще бъдат много по-значителни", каза той.

 

По-горещите океани също се разширяват, а топенето на ледовете води до повишаване на морското равнище. Последните 10 години също показват най-високото морско равнище, измерено досега, а учените очакват около един метър повишение на до края на века, което е достатъчно за преместването на 150 милиона души по целия свят.

 

Дан Смайл, от Морската биологична асоциация във Великобритания, който не е част от екипа за анализ, заяви, че използваните методи са най-съвременни и данните са най-точни.

 

„Съдържанието на топлина в горните слоеве на глобалния океан, особено на 300 метра дълбочина, бързо се увеличава и ще продължи да се увеличава, тъй като океаните изсмукват повече топлина от атмосферата“, каза той.

 

„Горните слоеве на океана са жизненоважни за морското биоразнообразие, тъй като поддържат някои от най-продуктивните и богати екосистеми на Земята, а затоплянето в такъв мащаб ще се отрази драматично върху морския живот“, добави Смайл.

 

Новият анализ измерва топлината в горните 2000 метра от океана, тъй като именно там се събират повечето данни. Там е и мястото, където огромната част от топлината се натрупва и където живеят най-много животни.

 

 

 

 

Методът е разработен от изследователи на Китайската академия на науките в Пекин и използва статистически методи за измерване на топлинните нива на малкото места, където няма данни, например под арктическата ледена шапка.

 

ЛЕДОВЕТЕ НА АРКТИЧЕСКО МОРЕ СЕ ТОПЯТ СЪС ЗНАЧИТЕЛНО ПО-БЪРЗИ ТЕМПОВЕ ОТ ОЧАКВАНОТО (ВИДЕО)

 

Независим анализ на същите данни от американската Национална океанографска и атмосферна администрация показва същата нарастваща тенденция на топлината.

 

Надеждните измервания на океанската топлина датират от средата на 20 век, но Ейбрахам твърди, че определено океаните не са били по-горещи преди това.

 

„Данните, с които разполагаме, са неопровержими, но имаме надежда, защото хората все още могат да предприемат действия“, каза той.

 

 

Източник: The Guardian