Следва: Бойко Борисо...

Теодосий Теодосиев: През 21 век доброто образование ще бъде най-скъпият продукт (видео)

17 Май 2019
0 1929

На фона на неумиращата образователна система, схваната от ревматоиден артрит, в България все пак има малки извори на вдъхновение и постижения. И когато един учител си позволи волността да реализира призванието си, безкористно и безплатно да сее знания на световно ниво, винаги се сблъсква със свещената простота. 

 

Припомняме ви един материал за учителя Теодосий Теодосиев – носител на нашата "Бяла Лястовица", както и на годишната ни награда "Бяла Лястовица 2014" от сайта webstage.bg

 

 

„БЯЛА ЛЯСТОВИЦА” ЗА ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ

 

 

Теодосий Теодосиев – ТЕО, учителят по физика от Казанлък, който няма нужда от системата, защото сам е създал такава. Успешна, работеща – можеш да видиш плодовете й в изключително високите награди и постижения на подготвените от него ученици. Той преподава физика повече от четири десетилетия. Автор е на уникалната Методика за създаване на силов интелект, на която разчита в своята школа по приложна математика и физика. Г-н Теодосиев е подготвил стотици млади надежди, които тръгват към престижните университети Принстън, Кембридж, Станфорд.

 

Той е искрен в изказванията и никога не пести истината. Особено към родителите, които наскоро го обвиниха, че не преподава по учебник и пише слаби оценки. „Няма да лъжа ученици и родители, че децата им знаят. Предпочитам тук да получават двойки, отколкото в университета. Защото ако един доктор излъже пациента, че е здрав, той може малко да поумре", с чувство за хумор коментира г-н Теодосиев. За трудностите по пътя и научените уроци, за неблагоприятните условия и дисциплината, за морала и призванието – споделено от човекът, посветил се на светлите умове на бъдещето – Теодосий Теодосиев:

 

 

"Моят баща ме е научил първо да си гледам работата. Той казваше, че една работа се върши дотогава докато се свърши, а не докато ти е приятна. Е, вярно е, че работата ми е приятна. Вярно е, че съм готов да си плащам и то огромна цена да платя, но ми действа вдъхновяващо това наличие на тези малки и талантливи човечета.

 

 

ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ СПЕЧЕЛИ "БЯЛА ЛЯСТОВИЦА" 2014

 

 

Един от законите на Мърфи гласи, че човек за да постигне нещо значимо в живота си, трябва да има своя минимум неблагоприятни условия. Е, ние ги имаме. 

 

Един учен може да бъде бавен, но пък някога да постигне някакво свръхсветовно постижение. Някои деца са по-бавнички, но може да станат учени от световна величина, стига да се прояви търпение към тях.

 

През XXI век най-скъпият продукт ще бъде доброто образование.

 

Талантлив народ сме, но това не е достатъчно, защото човек може да умножи живота си по нула, или по минус едно, което е още по-лошо…

 

В българското образование има хиперинфлация – сегашната шестица се равнява на четворка от преди 20 години. Възпитанието е много важно.

 

Днес българчетата се учат от телевизията, която далеч не е 21 век. Това е едно разрушително влияние. Бих казал сатанинско…
 

 

Кръгът на познанието има една особеност – колкото повече го разширяваш, толкова повече нови неизвестни, нови въпроси възникват пред изследователя. Затова днес няма енциклопедисти.

 

Оказа се, че българският учител предпочита да отиде в чужбина да бере ягоди, да гледа стари хора, отколкото да си повиши квалификацията.

 

У нас все още битува представата от времето на тоталитаризма, че интелектуалният труд не струва нищо. Преди години Иван Станев Иванов (най-успелият наш физик) спечели първия златен олимпийски медал по физика за България. Тогава министър Александър Фол му стисна ръката, каза „Давай, Иванчо, все така!" – и това беше всичко. Същата година едно пак такова 18годишно момче стана първенец по дълбока оран и бе направено герой на социалистическия труд.

 

За съжаление хората, които управляват България, робуват на подобна идеология – идеологията на дългата мотика. Но това е достойно за някоя африканска държава. Така ние катастрофално дерайлираме от пътя на съвременността и оставаме нация от слуги, престъпници, стриптийзьорки. Тютюнева или доматена република.

Нашата система на висшето образование е закостеняла, за да се промени нещо, някой трябва да умре – конкуренция просто не се допуска. Много сме добри в това. Много лъжа се е натрупала в системата. Добрите, олимпийците, са невероятно добри, но това е въпреки системата. Моята школа например е едно напълно извънсистемно явление. Безплатно за учениците. На това обаче се гледа като на нелоялна конкуренция срещу поощряваната у нас тенденция към частно образование.

 

 

ГОСПОДАРИТЕ ДАРИХА ВЕЗНА НА УЧИТЕЛЯ ПО ФИЗИКА ТЕОДОСИЙ ТЕОДОСИЕВ

 

 

За мен е важно хората да реализират тавана на възможностите си, не да стават академици. При нас се подготвяше Елена Атанасова, която не спечели медал на олимпиада, обаче направи голямо откритие в ядрената физиката. Влезе в учебниците, спести милиарди евро на Европейския съюз при построяването на ускорителя в ЦЕРН.

 

Трябва да се инвестира във възпитание – дори не толкова в наука. И да се насърчават малкото здрави места в нашето общество. В една Австралия например не можеш да видиш порносайт, филтрират се. Обществото се самозащитава. Там е социално самоубийство да се подиграваш със семейство, училище, църква. Това са общества, които имат бъдеще.

 

* Използвани са откъси от интервю на Теодосий Теодосиев пред списание „Обекти", брой 3, септември 2009 г.(www.obekti.bg) и негови изказвания пред медиите.
 

Източник: webstage.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции