<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77058" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо във Фран...

Терористичен акт на шест места в центъра на Виена, има жертви и ранени (видео)

03 Ноември 2020
0 2645

Стрелба беше открита на няколко места в центъра на Виена вчера вечерта. Около 20 часа местно време граждани са подали сигнали за ранени в близост до “Шведенплац”, съобщава Дойче веле.

Общо шест са локациите, където е открита стрелба, потвърдиха пред ORF от полицията във Виена. По данни на Спешната помощ ранените са поне 15. Загинали са един полицай и един минувач, съобщиха властите.

Един от извършителите е застрелян от служителите на реда. Кметът на Виена Михаел Лудвиг заяви пред ORF, че идентичността на убития извършител все още не е потвърдена.  

Извършителите са тежко въоръжени

Според вътрешния министър Карл Нехамер явно става въпрос за терористична атака. Все още не е ясно какъв е бил мотивът на извършителите. Ясно е обаче, че те са били тежко въоръжени. Появи се информация, че един от тях е носил взривно устройство.

Терористичен акт на шест места в центъра на Виена, има жертви и ранени (видео)
Снимка: Leonhard Foeger/Reuters

Спецчастите и армията също са се включили в акцията за залавяне на терористите, потвърди канцлерът Себастиан Курц. Центърът на Виена е бил отцепен през цялата нощ. Гражданите, които се намират в него, са помолени да не напускат домовете си или заведенията, в които се намират. 

Около “Шведенплац” са разположени сериозна част от баровете и ресторантите в града. Мястото е предпочитана локация за срещи на млади хора. От днес във Виена се въвежда национална карантина и според очевидци по време на стрелбата в района е имало много хора, тъй като жителите на австрийската столица са се възползвали от възможността за последно да се срещнат в заведенията.

Не е потвърдено дали синагогата е била цел на атаката

В района е разположена синагогата на града. До нея е започнала първата стрелба. Дали тя е била цел на извършителите все още не е ясно.

“В момента не може да се каже дали градският храм е бил една от целите”, написа председателят на еврейската общност в града Оскар Дойч. “Това, което е сигурно обаче, е, че както синагогата на “Зайтенщетенгасе”, така и офис сградата на същия адрес вече не са били в експлоатация и са били затворени по време на първите изстрели.”

Терористичен акт на шест места в центъра на Виена, има жертви и ранени (видео)
Снимка: Кристина Асенова/bTV

Терористичната атака във Виена e блокирала посетителите на операта в австрийската столица, съобщи за bTV Кристина Асенова.

По думите ѝ след края на представлението в операта стотиците зрители са помолени да останат в сградата, като силите на реда не са уточнили кога вратите ще бъдат отворени, за да се приберат. Тя допълни, че хората са били спокойни и не е имало паника. Няколко часа по-късно на посетителите им е било позволено да излязат, а униформени са ги извозили до домовете им.

Източник: Facebook

От полицията предупредиха да се избягват централните публични места и градския транспорт, както и да не се споделят снимки или видео от инцидента. Такива обаче бяха разпространени светкавично в социалните мрежи, пише Нова.

Към момента няма данни за пострадали български граждани при стрелбата пред синагога в центъра на Виена. Посолството ни е във връзка с местните власти.  

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц определи нападението като „отвращаващ терористичен акт“: „Ситуацията със сигурността е много напрегната, особено във Виена. Един нападател е елиминиран, но няколко други са още на свобода. От това, което можем да кажем в момента е, че те са много добре оборудвани, имат автоматични оръжия и са професионално подготвени. Това определено е терористична атака.”

Редица евопейски лидери осъдиха атаката. Сред тях беше и Бойко Борисов.

Терористичен акт на шест места в центъра на Виена, има жертви и ранени (видео)

При необходимост от съдействие и информация сънародниците в Австрия ни могат да се свържат с посолството във Виена на следните телефони: +43 1 505 31 13 и дежурен в извън работно време:  +43 1 505 64 44.

Източници: Дойче веле, bTV, Нова

Видео: Нова

Заглавна снимка: Lisi Niesner/Reuters

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции