<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=103707" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американския...

Технологичната програма, която задържа младите в България

15 Октомври 2021
0 122

Александър Цветанов е само на 19, но вече е IT ветеран. С програмиране се занимава от трети клас, получава първото си предложение за работа на 16, а днес работи като софтуерен инженер в една от водещите компании в технологичния сектор в България VMWare. В същото време Александър следва индустриално инженерство в Технически университет – София и с приятели разработва собствен стартъп проект.

В продължение на две години в гимназията Ирина Христова пътува от родния си град Ловеч до София, за да посещава курсове по програмиране. В дванадесети клас тя преминава в задочна форма на обучение и се премества в столицата, за да се посвети на мечтаната кариера. Днес 21-годишната Ирина продължава да се развива в сферата – като програмист в IT компания и студент по компютърни науки в Софийския университет.

Технологичната програма, която задържа младите в България
Александър Цветанов, възпитаник на Училищна Телерик Академия

Курсовете по разработка на видео игри и подходът на преподавателите толкова запалват Димитър Татарски, че той самият става учител и то когато е само на 17. Нито работата му като инженер в софтуерната компания xQuadro, нито университетските лекции го спират да следва своята страст. Така на 21, Димитър вече има петгодишен опит като учител.

Александър, Ирина и Димитър са възпитаници на Училищна Телерик Академия – най-мащабната безплатна IT инициатива за ученици от 1 до 12 клас в България. Тримата са единодушни, че тяхната успешна професионална реализация се дължи на подготовката им в академията.

Технологичната програма, която задържа младите в България
Ирина Христова, възпитаничка на Училищна Телерик Академия

Те не са изключение. Въпреки своята ранна възраст, възпитаниците на Училищна Телерик Академия си намират добре платена работа, като възнаграждението на всеки трети е над средното за София, според оценка от 2021 година на агенцията за маркетингови и социологически проучвания и анализи Глобал Метрикс, възложена от Фондация „Америка за България“. Това се дължи на широкия набор от ключови дигитални умения, които младежите усвояват в школите на академията. Заради тази преднина, всеки четвърти възпитаник вече заема ръководна позиция в своята компания.

Опитът в Училищна Телерик Академия е ключов за решението на много ученици да продължат развитието си в IT сферата, а трима от всеки четирима възпитаници в университетска възраст са в технологична специалност. Редица студенти споделят, че наученото в академията им дава значително предимство пред колегите им и им помага с изучаваната материя.

Тази година достъп до качествено дигитално обучение ще имат над 2600 деца от цяла България. С откриването на рекордните 130 безплатни школи в 41 населени места академията ще позволи на момчета и момичета като Ирина да следват мечтите си, без да напускат родния град.

За три години Училищна Телерик Академия значително разширява обхвата на своите програми и днес те покриват 95% от областите в България. Над 14 500 деца и младежи са преминали през програмите на академията благодарение на подкрепата нa Фондация „Америка за България“, индивидуални и корпоративни дарители, общини, училища, местни институции и граждански организации.

Широкият географски обхват на програмите е едно от най-значимите постижения на Училищна Телерик Академия, според доклада на Глобал Метрикс. Достъпът до качествено обучение по програмиране в по-малките населени места не само допринася за развитието на отделните участници, но и стимулира местната икономика, се посочва в доклада.

Технологичната програма, която задържа младите в България
Участници в школите на Училищна Телерик Академия

„Щастливи сме, че чрез школите ни предоставяме равен достъп на учениците до света на технологиите и шанс да навлязат в него, за да са по-свободни при избора си на бъдеща професия и локация, от която да работят. Целта ни е да им помогнем да са успешни независимо от сферата, в която изберат да се развиват, защото дигиталните умения са ключови за всяка професия – сега и занапред“, казва Петър Шарков, изпълнителен директор на Училищна Телерик Академия.

„Друг важен аспект от нашата работа са преподавателите в нашите школи – ние работим със страхотни професионалисти в цялата страна и тази година нашата мрежа вече наброява 95 преподаватели в цялата страна. 94% от учителите споделят, че прилагат наученото в Училищна Телерик Академия и в преподаването си извън нея. Това потвърждава, че нашата работа в образователната система води до позитивна промяна не само в рамките на школите ни“, добавя той.

Когато основават Училищна Телерик Академия през 2011 година, Светозар Георгиев, Бойко Яръмов, Васил Терзиев и Христо Косев имат далеч по-скромни амбиции от създаването на образователна промяна. Но също като компанията им „Телерик“ – чиято продажба за 263 милиона долара на американската софтуерна компания „Прогрес“ през 2014 година е най-голямата технологична сделка в България до момента – академията се превръща във важно явление в IT сферата.

Технологичната програма, която задържа младите в България
Димитър Татарски, преподавател в Училищна Телерик Академия

„Когато стартирахме Училищна Телерик Академия преди десетилетие, имахме увереността, че ще е полезно, но дотам. Започнахме плахо, без грандиозни очаквания или усет за това каква би била дългосрочната полза. Нямахме и инструментите да мерим успеха“, спомня си Светозар Георгиев.

„Постепенно с развитието на програмите и разширяването на покритието в България започнахме да виждаме от първо лице, че академията буквално може да промени човешки животи, особено в по-малките населени места. Няма по-страхотно чувство от това да запалиш искрата у едно дете и да го насочиш към перспективна професия“, добавя той.

Александър, Ирина и Димитър намират перспективна работа в България – също като 93% от над 1850 възпитаници на академията, заемащи технологични позиции, сочи докладът на Глобал Метрикс. Това се равнява на около 5% от заетите в IT сектора в страната – впечатляващо постижение само за една програма.

Технологичната програма, която задържа младите в България
Основателите на Училищна Телерик Академия Васил Терзиев, Бойко Яръмов, Светозар Георгиев и Христо Косев

При това темпо нищо чудно след десет години повечето инженери в сектора да са възпитаници на Училищна Телерик Академия. Убедени сме и че тепърва ще чуваме за постиженията на тези млади хора. Вижте само къде са Александър, Ирина и Димитър на прага на 20-те!

С такива перспективи вероятно повече млади хора ще изберат да останат в България.

Източник: us4bg.org

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции