ТЕЦ "Варна" се нареди сред световните замърсители със серен двуокис

19 Август 2019
0 757

ТЕЦ "Варна" се оказа сред топ световните замърсители със серен диоксид (SO2) според доклад на екоорганизацията "Грийнпийс" на база на данни от сателитни снимки на НАСА. Това се случва въпреки твърденията на собственика на ТЕЦ-а, че централата е минала от въглища на газ и реално почти не работи, пише Медиапул.

 

Комплексът "Марица Изток" с най-големите въглищни централи и ТЕЦ "Бобов дол" също попадат в класацията.

 

Генерално  България заема 19-о място в Топ 20 на държавите най-големи замърсители със серен двуокис в света. Любопитно е, че сме единствената членка на Европейския съюз в списъка.

 

На челно място е Индия с изхвърлени 4586 килотона през 2018 г., следвана от Русия с 3683 килотона. Топ 3 се затваря от Китай с годишни емисии от 2578. САЩ са на девето място, изпреварвани от Украйна и следвани от Турция.

 

Нашата държава е допринесла с малко по-скромно количество – 350 килотона за миналата година.

 

От българското представителство на "Грийнпийс" коментираха, че присъствието на България в тази непрестижна класация не е изненада.

 

"Раздаването на дерогации с неясен принцип, за да може всичко да продължи постарому, включването на стари, замърсяващи и неефективни централи в студен резерв, за да получават солидни плащания, неглижирането на нуждата от национален план за преодоляване на зависимостта от въглищата неминуемо водят до плачевни резултати", посочи пред Медиапул Меглена Антонова, координатор кампания "Климат и енергия" в "Грийнпийс България".

 

По думите й, замърсяването на въздуха и здравната цена, която всички плащаме, е едната страна, другата е трагичното забавяне на необходимите реформи. Липсата на развити западни икономики сред първите места показва, че връзката между замърсяване и икономическо развитие не съществува, каза още тя.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции