Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
ТЕЦ-Перник отново може да пуши
ТЕЦ-Перник отново може да пуши
gospodari.com
09-11-19
добавено
1188
прегледа

Седем дни. Толкова време издържа решението на пернишката екоинспекция, която затвори два от общо трите парогенератора на "Топлофикация Перник", съобщава в. Сега.

 

Те бяха спрени принудително заради незаконно горене на биомаса. Административният съд в миньорския град разреши на централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, да работи отново. Екоинспекцията може да обжалва определението на магистратите в срок от седем дни, но не е ясно дали ще се възползва от това право.

 

В четири ТЕЦ-а на Ковачки влезе жандармерия

 

Причината е, че екоексперти влязоха на проверка в ТЕЦ "Република" (част от ТЕЦ "Перник"), за да проверят дали дружеството е изнесло 90 тона слама от площадките си. Комплексното разрешително не позволява на топлоцентралата да гори слама. Изнасянето на балите беше условие да се пуснат отново двата парогенератора. Така, ако то е спазено, тецът на практика може да продължи работа.

 

Заради проблемите в ТЕЦ-а в Перник, градът остава без топла вода

 

Решението на съда и последващите действия на екоминистерството вероятно ще доведат до нови протести. През миналата седмица перничани за пореден път излязоха в центъра на града, за да изкажат недоволството си от мръсния въздух. Те показаха снимки и видеа от местния тец и се оплакаха, че замърсяването става непоносимо в малките часове на нощта. От ТЕЦ "Перник" отрекоха това, но и упражниха откровен рекет, като спряха топлата вода. В същото време заплашиха перничани, че освен без топла вода ще останат и без парно през зимата.

 

Спрян е още един ТЕЦ, свързан с Ковачки

 

Към момента никой от компетентните органи не е съобщил кой е източникът на замърсяването. Ситуацията стана още по-абсурдна, след като миналата седмица и ресорният министър Нено Димов се зачуди кой трови въздуха и поиска помощ от ДАНС, прокуратурата и др. В крайна сметка главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки в четири теца, свързвани с Ковачки -  топлофикациите в Перник и Сливен, "Бобов дол" и "Брикел", която редовно попада в класации за най-цапащите централи в Европа.

 

Държавата упорито пази бизнес тайните на Ковачки, въпреки нареждания на съда

 

"Брикел" бе спряна принудително, но също както ТЕЦ "Перник" обяви, че ще търси правата си в съда. Според предписанията на екоинспекцията в Стара Загора до 25 септември "Брикел" трябва да махне съхраняваните "непозволени" горива от площадката си. А до 30 октомври това трябва да бъде направено и за биомасата, предаде БНР. Повод за разпоредбата на прокуратурата стана не призивът за помощ от Нено Димов, а сигнал от ДАНС за "застрашаване на екологичната сигурност на страната при изгаряне на отпадъци от топлофикационните дружества".

 

Източник: Сега