<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=112235" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само за 24 час...

Те твърдят, че е обявена “война на противниците на ваксините”

17 Декември 2021
0 1945

Който следва самообявилата се “Свободна Саксония” в социалната мрежа Telegram, ще остане с впечатлението, че Германия се намира в ситуация на катастрофа, пише Дойче веле.

Новините там са потискащи, говори се за вилнеещи банди от наемници и за тълпа от биячи, които били превзели улиците на градовете. Твърди се, че е обявена “война на противниците на ваксините”, която се водела от режима на един деспот.

Тези постинги на “Свободна Саксония” се отнасят не до престъпни банди, а до демократични институции: до избрания министър-председател на Саксония Михаел Кречмер, както и до полицията.

Антиваксъри планирали убийството на премиера на Саксония

Те твърдят, че е обявена "война на противниците на ваксините"

Десетки хиляди хора четат тези разгорещени и често пъти подстрекателски съобщения. И не само това. Чрез социалната мрежа Telegram често се организират и нелегални събирания. Такива имаше в последните дни в десетки градове, а на места се стигна и до изстъпления и раняване на полицаи.

С “помощ” от руската мрежа Telegram

Епицентърът на тези протести е провинция Саксония. Протестите обикновено се прикриват под етикета “гражданско недоволство”. На пръв поглед най-обикновени, честни и съвестни граждани са се събрали, за да изразят спонтанното си недоволство от мерките за ограничаване на контактите и евентуалното въвеждане на задължителна ваксинация. Както и срещу политиката на управляващите.

Според наблюдатели обаче, участниците в тези сборища са всичко друго, но не и безобидни. Бенямин Винклер от фондацията “Амадео Антонио” наблюдава развитието на ситуацията в Саксония от години и не вижда нищо спонтанно в тези протести.

“Преобладаващата част от онези, които излизат по улиците, са от средите на дясноекстремистката сцена, от т.нар. Граждани на райха, привърженици на конспиративни теории, хулигани и хора от алтернативните среди на езотериците”, казва той. А протестът все повече се подкрепя и от дяснопопулистката “Алтернатива за Германия”, която има силни позиции в Саксония.

Протестите се организират и дирижират от самообявилата се “Свободна Саксония” – миниатюрна партия, която обаче напоследък предизвиква голямо внимание в социалните мрежи, включително и отвъд границите на провинцията. Тази организация е категоризирана от тайните служби като дясноекстремистка. Голям брой нейни членове са организирани в радикални и неонацистки групи.

Техните подстрекателства и омраза се разпространяват предимно чрез руската социална мрежа Telegram, чиято централа се намира в ОАЕ. Въпросният месинджър не контролира дебатите на своята платформа, дори и те да съдържат реч на омразата и подстрекателства, и отказва да си сътрудничи в борбата срещу тях с властите, включително и с германските. Това е добре дошло за “свободните саксонци”, които са създали истинска мрежа със 100 канала и 80 регионални групи – именно чрез Telegram.

“Основният канал расте с всеки изминал час. Наблюдаваме и задълбочаваща се радикализация в тона и съдържанията”, казва Симоне Рафаел от фондацията “Амадео Антонио”.

Все по-радикални стават и протестите. Наскоро привърженици на “Свободна Саксония” се бяха събрали пред дома на саксонската министърка на здравеопазването – с факли в ръце и барабани те крещяха и я освиркваха. На мнозина това сборище напомни за годините на уличния терор, организиран от националсоциалистите.

“Получаваме дори смъртни заплахи”

Граждански активисти като Дорита Корте от град Плауен също смятат, че средите на десните екстремисти и на отричащите коронавируса междувременно стават все по-радикални. “Получаваме заплахи, дори и смъртни. Понякога намираме в пощенските си кутии мъртви животни”, казва Корте, чието сдружение “Колоридо” се бори за демокрация и мирно съжителство. Тя смята, че политиката предприема твърде малко действия срещу войнствените антиваксъри и техните нелегални протести.

Новата министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър обяви, че ще подложи на много внимателно наблюдение социалната мрежа Telegram и че срещу подстрекателствата, насилието и омразата в мрежите ще се действа много по-решително.

Те твърдят, че е обявена “война на противниците на ваксините”

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции