<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=122252" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна публ...

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда?

15 Март 2022
0 2247

Те убиват и осакатяват най-вече деца, защото приличат на играчки – коварните мини пеперуди, които Съветският съюз използва още във войната в Афганистан. Твърди се, че сега Русия ги ползва в Украйна. Има ли доказателства? Дойче веле проверява фактите.

Мини пеперуда – дали наистина руснаците прилагат това коварно оръжие, както се твърди в някои медии и в социалните мрежи? Тези малки и международно забранени мини се използват главно срещу цивилното население. Това пояснява Карло Масала, военен експерт в Университета на Бундесвера в Мюнхен.

Какво показва проверката на фактите

Ето какво установи нашата проверка на фактите: досега няма категорични доказателства, че Русия използва в Украйна мините пеперуда, известни още като “убийци на деца”, “играчки на смъртта” и “зелени папагали”. Посочените дотук “доказателства” не са от Украйна, а и се оказват много стари.

Бременна жена и бебето ѝ загинаха при бомбардировка на родилен дом в Мариупол (видео)

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда?

Мините пеперуда са вид противопехотни мини. Името идва от формата им, чието предназначение е да се приземят меко и да се разпръснат на колкото е възможно по-голяма територия. Те се изсипват с помощта на специални метални контейнери от самолети или хеликоптери. Може обаче да бъдат изстреляни в голямо количество и чрез артилерийски снаряди или гранатомети. Известни са два модела: американският BLU-43/В и съветският PFM-1, използвани съответно във Виетнам и в Афганистан.

Тези мини са особено коварни поради това, че по форма и направа не се разпознават веднага като оръжие или взривоопасен предмет, а приличат по-скоро на играчка.

В Афганистан съветските мини PFM-1, които са почти точно копие на американските, убиха и осакатиха много хора, най-вече деца – защото децата често ги мислят за играчки. През 1997 това доведе до подписването на Конвенцията от Отава, която забранява използването на противопехотни мини и разпорежда тяхното унищожаване. Този международен договор е подписан от 164 държави, но Русия и Украйна не са сред тях.

От военно-стратегическа и военно-тактическа гледна точка мините пеперуда не носят никакво предимство, казва военният експерт Карло Масала. Според него те са насочени единствено срещу гражданското население, а така нарушават и Женевската конвенция за защита на цивилното население.

Информации за предполагаемо използване на мини пеперуда се появиха в няколко новинарски сайта и в Twitter, като в повечето случаи се позоваваха на един постинг във Facebook от украинската главна прокурорка Ирина Венедиктова от 26 февруари.

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда?
снимка: Irina Venediktova / ФБ

Във въпросния постинг Венедиктова предупреждава за използването на такива мини, като информацията ѝ идвала от украинската армия. През следващите дни се появявиха още публикации по темата, но те не съдържаха нищо ново, цитираха същите източници и публикуваха една и съща снимка.

Дори авторитетното американско издание Forbes написа в своя онлайн публикация, че в района на Мариупол са били използвани руски мини пеперуда, позовавайки се на Червения кръст. Конвой на Международния комитет на Червения кръст наистина се натъкнал на мини. Говорител на организацията обаче заяви пред ДВ, че не може да дава подробности за тези мини. “Всички обстоятелства, свързани с конфликта, Червеният кръст обсъжда поверително със страните в конфликта”, каза говорителят.

Засега няма благонадеждни доказателства

При проверка на снимката се оказва, че тя е поне отпреди шест години. Няма други снимки, които да показват мини пеперуда от сегашните райони на бойни действия в Украйна. Пред ДВ това потвърдиха и от разследващата платформа “Белингкат”. Многократно документирано е обаче, че руснаците са използвали касетъчни бомби – например в Харков.

В обобщение може да се каже, че досега няма благонадеждни доказателства за използването на мини пеперуда в Украйна. Но не е съвсем изключено руската армия все пак да ги използва – особено като се има предвид, че и тя, и съветската армия никога не се проявявали особени скрупули при използването на противопехотни мини.

Досега единствен източник на твърдението за използване на мини пеперуда във войната в Украйна е главната прокурорка на страната, а преди да има потвърждение от независим източник или благонадеждни фотографии, не може да се направи окончателно заключение.

Те убиват най-вече деца: използва ли Русия в Украйна коварните мини пеперуда?

Източник: Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции