Тигрите, както и домашните котки, могат да се заразят с коронавирус

07 Април 2020
17 1049

Коронавирусите са зоонотични, което означава, че те всъщност могат да се предават между животни и хора.

В Ню Йорк например, COVID-19 е бил предаден от асимптоматичен човек на три лъва и четири тигри, които са тествани положително за вируса.

Учените обаче все още не знаят със сигурност кой вид животно за първи път е предал новия вирус към човека. Пазарите в Китай, на които се продават животни, морски дарове и продукция, се смятаха за първоизточник на вируса, но проучване от януари установи, че първият човек, който се е разболял от вируса, не е имал контакт с пазара.

Друго проучване установи, че геномната последователност на новия коронавирус, заразяващ хората, е 99 процента генетично съвпадение с този, открит в панголините, един от най-разпространените бозайници в Азия, според Световния фонд за дивата природа.

Друго проучване също установи, че последователността на генома на новия коронавирус е 96% идентичен с коронавируса, открит в прилепи, които са идентифицирани като първоизточници както на вируса ТОРС, така и на MERS.

Въпреки че вирусът се превърна в пандемия, като се е предал от един вид на друг, не са чести случаите, в които коронавирусите правят този вид междувидови “скокове” и продължават да се разпространяват, заявиха Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Никъде по света няма данни за домашни любимец, предавал COVID-19 на стопанина си, твърди Световната здравна организация, а пандемията, която се случва в момента, е резултат от предаване на вируса от човек на човек. Въпреки това, има няколко случая на домашни котки и кучета, които тестват положително за вируса, след като собствениците им се разболяват от COVID-19.

Котките могат да бъдат по-податливи на COVID-19, отколкото кучетата, според едно проучване, проведено в Китай, което все още не е потвърдено. Домашните котки, които били заразени с вируса чрез въвеждане на проби през носовете, били поставени в развъдници до котки, които не са били заразени.

По-късно изследователите установили, че една от предишните здрави котки е заразена с вируса, най-вероятно чрез респираторни капчици – по същия начин, по който хората могат да разпространяват вируса чрез кашлица и кихане.

От друга страна, кучетата изглеждали по-устойчиви на вируса и не го предавали между себе си. Нямало обаче и доказателства, че котките могат да предадат достатъчно количество от вируса, за да се зарази човек.

Тези резултати не са напълно потвърдени, тъй като това е едно съвсем изолирано проучване с животни, получавали високи дози от вируса.

“Те не представляват взаимодействията в реалния живот между хората и техните домашни любимци“, каза за сп. “Nature” вирусологът Линда Сайф от държавния университет в Охайо.

В случай, че развиете симптоми на COVID-19, СЗО препоръчва да избягвате гушкане, целувки, споделяне на храна и други близки контакти с вашия домашен любимец, за да не предадете болестта върху тях.

Помолете някой друг от вашето домакинство да се погрижи за вашия домашен любимец, ако това е възможно, и мийте ръцете си преди и след като сте го докосвали, ако трябва да се грижите за него, докато сте болни.

Същите указания се прилагат, ако смятате, че може да сте болни, но не сте тествани или чакате резултати.

Тъй като новият коронавирус може да оцелее известно време на различни повърхности, има малък шанс нашите космати приятели да пренасят вируса, въпреки че не са заразени. Обикновено вирусът може да оцелее и да се разпространи към друг човек чрез повърхности като коса или козина, тъй като е по-вероятно да попадне между космите, твърди Американската ветеринарномедицинска асоциация.

Световната здравна организация посочва, че всяко животно може да пренася микроби, от които човек може да се разболее, така че независимо дали става въпрос за коронавирусната пандемия или не, е добра идея да си миете ръцете, след като имате контакт с животно.

Изводът е, че вероятно ще трябва да вземаме подобни предпазни мерки с нашите домашни любимци, както правим и с хората. Това означава да спазваме безопасно разстояние, когато е необходимо, за да можем както ние, така и косматите ни приятели да са здрави.

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции