<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=74781" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Kъде и с колко...

Това би било шамар в лицето на протестиращите в България

02 Октомври 2020
0 479

Ако ЕС не приеме ефективен механизъм за гарантиране на върховенството на закона, това би било равносилно на шамар в лицето на протестиращите в България. Тогава те биха загубили вярата си в ЕС, коментира Марина Щраус за Дойче веле.

Комисията по граждански свободи в ЕП заяви подкрепа за исканията на протеста в България

От началото на юли в България протестират хиляди, а понякога и десетки хиляди. Всеки ден. И въпреки това остават до голяма степен незабелязани от европейската общественост. Дори когато човек разказва за българските протести на хора, които се интересуват от политика, често се натъква на изненада: България ли? Да нямаш предвид Беларус?

Факт е, че демонстрантите в България изпитват сходен гняв – и то не само срещу собственото си правителство. С викове “Бойко, чао!” те настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Страната, според тях, страда от корупция, злоупотреби с европейски средства и нефункционираща съдебна система.

Онова, от което ЕС се нуждае в действителност, е ефикасен механизъм, който да защитава правовите принципи в страните-членки. Всякакви нарушения на тези принципи би трябвало да се санкционират болезнено. А какво друго би могло да ги засегне по-чувствително от това да бъдат спирани европейските субсидии или дори да им се налагат парични глоби?

Има все пак и искра надежда: мнозинството от държавите членки одобри едно конкретно предложение на германското председателство, което предвижда възможността да се налагат наказания на страни, които нарушават правовите принципи. За съжаление това предложение бе разводнено и е твърде меко в сравнение с предишните му варианти, но все пак е някакво начало.

Тогава протестиращите в България биха загубили вярата си в ЕС

Фатално, но не и изненадващо е това, че Унгария и Полша оказват съпротива. А те и разполагат с важно средство за натиск: биха могли да саботират механизма за проверка на върховенството на закона, като блокират приетия с толкова усилия седемгодишен бюджет на ЕС, както и фонда за възстановяване след кризата с коронавируса. За държавите, които са особено тежко засегнати от пандемията, това би се оказал смъртоносен удар.

Ако ЕС се окаже неспособен да приеме истински ефективен механизъм за гарантиране върховенството на закона, това би било шамар в лицето на протестиращите в България. Защото те, пък и не само те, все повече ще губят вярата си в един съюз, който не е в състояние да защити основните си ценности. И който допуска онези, които потъпкват основните права на своите граждани, да се чувстват като победители.

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции