<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=98803" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Защо ваксини...

Това лято е било най-горещото в Европа, откакто има измервания

08 Септември 2021
0 48

Европа преживя най-горещото си лято тази година, а температурите в Средиземноморието счупиха рекордите, съобщи Службата по изменение на климата на Европейския съюз „Коперник“, цитирана от CNN.

Подобно на голяма част от Северното полукълбо, Европа беше осеяна от екстремни метеорологични събития през последните месеци, включително рекордни нива на дъжд, които предизвикаха смъртоносни наводнения в Германия и Белгия, и горещи вълни, които допринесоха за горски пожари в южната част на региона.

Грета Тунберг призова към действие, след като NASA обяви 2020 г. за най-горещата досега

Средната температура от началото на юни до края на август е била с около 0,1 градуса по Целзий по-висока от предишните най-горещи лета през 2010 и 2018 г., което е относително малко увеличение. Но това е цял 1 градус по Целзий над средното за 1991-2020 г., което отразява дългосрочната тенденция на глобалното затопляне, причинено от човека.

Италия специално регистрира температура от 48,8 градуса по Целзий на 11 август в Сицилия. Ако бъде потвърдено от Световната метеорологична организация, това ще бъде най-горещият ден, регистриран някога в Европа. Най-горещият ден преди това беше с 48 градуса по Целзий в Атина, Гърция през 1977 г.

Горещината е свързана с антициклон, който засегна и Испания, при което последваха екстремни жеги в Гърция и Турция, които преживяха разрушителни горски пожари.

И температурите по време на срещата на върха в Гренландия през уикенда на 14-15 август се повишиха над нулата за трети път за по-малко от десетилетие, което доведе до заваляване на дъжд за първи път в записите, като 7 милиарда тона вода паднаха върху ледената покривка на региона.

Промените в климата, причинени от човека, правят екстремните метеорологични явления по-чести и интензивни. Много големи събития с горещи вълни в световен мащаб са научно свързани с изменението на климата.

Два острова в Индонезия потънаха заради глобалното затопляне

Неотдавнашен анализ на проекта World Attribution World също установи, че изменението на климата е направило германските и белгийските наводнения по-вероятни.

Подобно на горските пожари, наводненията могат да бъдат свързани и с високи температури. Продължителната топлина може да влоши условията на суша, но също така може да увеличи количеството водни пари, задържани в атмосферата, което да направи валежите по-тежки, дори и да са по-редки.

Световните лидери се договориха през 2015 г. да намалят емисиите на парникови газове, за да ограничат глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, за да избегнат влошаване на въздействието на климатичната криза. Средните глобални температури вече са с около 1,2 градуса по-високи от нивата от преди индустриалната революция.

Доклад, публикуван през август от Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, предвижда, че независимо от това колко глобалните температури се повишават, Европа е регион, който ще се затопли. Критичните прагове за хората и екосистемите на региона ще бъдат надвишени, ако глобалното затопляне достигне 2 градуса или повече.

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции