<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=77275" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте как общ...

Това лято са почивали предимно столичани и най-вече на Южното Черноморие (видео)

05 Ноември 2020
0 282

Половината от българските семейства не са почивали това лято, а най-голяма загуба заради пандемията от Covid-19 са претърпели големите хотели у нас, предава bTV.

Резултатите са от проучване на Института по философия и социология към БАН. То е направено в периода 25 септември – 5 октомври сред представители на 180 хотела и къщи за почивка и на 180 заведения.

Приказка за принцеса Ангелинка и българския туризъм (видео)

По думите на социолога доц. Алексей Пампоров, почивалите това лято са с 14% по-малко в сравнение с миналата година. Южното Черноморие е било най-предпочитано – 58,6% от анкетираните са отговорили, че са почивали там. 17,2% са избрали планината, а 11% са отишли на Северното Черноморие.

„Спецификата е, че тези данни се генерират от софиянци, на средна възраст, със средно или висше образование. Една софийска средна класа. Докато на останалите места се наблюдава махаловиден туризъм – хората отиват и се връщат, не ползват нощувки“, поясни социологът.

Експертът каза още, че се наблюдава ръст при разходите за пътуване през лятото, но заради пандемията хората са избягвали нощувките. Резултатите показват, че големите губещи са спа курортите и културните забележителности.

Според властта най си е добре на родното море (видео)

„Големият спад в туризма е, че чужденците не могат да пътуват, България беше под карантина и имаше ограничения в придвижването. Големите хотели, които са около 400 в страната, генерират около 2/3 от приходите в туризма, а те бяха найзасегнати“, добави Пампоров.

Изследването е анализирало и реакцията на бизнеса при извънредното положение. Почти половината от запитаните са замразили изцяло дейността си.

Източник и видео: bTV

Заглавна снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции