<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=73270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавният д...

“Това нещо е смъртоносно”: още от февруари Тръмп е лъгал за коронавируса

11 Септември 2020
0 1743

Аудиозаписи доказват, че Доналд Тръмп още през февруари е знаел колко опасен е коронавирусът, макар публично да е твърдял противното, пише Дойче веле. Според съобщения в американските медии, в началото на годината президентът съзнателно е омаловажавал опасността от коронавируса, защото не искал да се създава паника.

“Исках да омаловажа опасността”

Вестник “Вашингтон Пост” и СиЕнЕн се позовават на записи от интервюта на легендарния журналист Боб Удуърд, който навремето разкри аферата “Уотъргейт”. Удуърд е правил въпросните интервюта с Тръмп през февруари и март тази година. Записите са му били нужни за книга, която ще излезе от печат идния вторник (15.09.).

В разговор от 7 февруари 2020 Тръмп е казал за коронавируса следното: “Това нещо е смъртоносно”. Тръмп очевидно е бил информиран вече и за това, че вирусът може да се предава по въздуха, както и че той е по-смъртоносен от обикновения сезонен грип, защото във въпросното интервю казва, че  “човек просто вдишва” и “вирусът се предава по въздуха”. В интервю от 19 март пък Тръмп казва дословно: “През цялото време исках да омаловажа опасността. И сега предпочитам да правя това, за да не се създава паника”.

На една пресконференция в Белия дом в края на февруари Тръмп заяви, че е много важно хората често да си мият ръцете и да не пипат бравата на всяка врата. В същото време той твърдеше публично, че нивото на смъртност от Ковид-19 е по-ниско, отколкото от сезонния грип.

Над 190 000 жертви в САЩ

Политиката на Тръмп по отношение на пандемията стана обект на много остри критики. В САЩ до момента са починали над 190 000 души, които са били заразени с новия коронавирус. Съперникът на Тръмп за президентските избори през ноември Джо Байдън разкритикува факта, че президентът на САЩ е лъгал американския народ относно опасността от вируса, поради което броят на жертвите е прекалено висок.

“Той е знаел колко смъртоносен е вирусът и съзнателно го е омаловажавал. Десетки хиляди хора са можели да бъдат спасени, ако Тръмп беше действал по-бързо”, каза Байдън в интервю за СиЕнЕн и нарече поведението на президента “почти криминално” и “отвратително”.

Тръмп на свой ред защити позицията си с думите: “Във всяко едно отношение ние се справихме добре (…) Последното, което съм искал, е да предизвиквам паника”.

Боб Удуърд се ползва със славата на легендарен журналист, откакто той и неговият колега Карл Бърнстийн разкриха скандала “Уотъргейт”, в резултат на който президентът Ричард Никсън бе принуден да подаде оставка през 1974 година. За новата си книга, която ще излезе във вторник от печат, Боб Удуърд е направил общо 18 интервюта с Тръмп.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции