<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37369" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тол система за много милиони за години наред

16 Май 2019
0 650

Надпреварата за избор на изпълнител за внедряване на тол системата се очертава да бъде изключително оспорвана. Залогът е голям – инидкативно самата система за платено преминаване по републиканските пътища ще струва 200 млн. лв., пише Лили Границка за Медиапул.

 

 

След това обаче ще се избира оператор, който да я експлоатира, което означава нови милиони, а този, който спечели сегашния търг, ще има предимство при следващия.

 

 

Обществената поръчка беше обявена в началото на април 2016 г., но повече от година е блокирана от непрекъснато подаване на жалби. Пътната агенция реши да се справи с проблема, като даде само ден срок за подаване на оферти, но дори и тогава заедно със шестте предложения бяха внесени и три жалби.

 

 

Отлагат старта на тол системата, от август тепърва ще я тестват

 

 

Накрая премиерът Бойко Борисов не издържа и се закани държавата сама да изгради тол системата, за да не губи по 1.5 млн. лв. дневно. Сметките са на Световната банка. В сряда след заседанието на правителството транспортният министър Ивайло Московски обяви, че пътната агенция може да възложи тол системата на държавната фирма "Автомагистрали". Тя обаче няма ресурс да се справи, защото се изисква технологичен опит, какъвто компанията няма, специализирана е в ремонта на пътища.

 

 

В крайна сметка няколко часа след правителственото заседание на 16 август, бяха отворени шестте оферти, подадени още на 19 май. Чуждестранните участници са фирми от Унгария, Австрия и Чехия, сред които се откроява австрийската "Капш" (Kapsch) с внедрени тол системи в няколко страни. Всички големи български технологични компании също участват в състезанието, като сред тях е и БТК на Спас Русев.

 

 

Участниците по реда на подаването на офертите

 

 

В обединение "БГ Път" са българската фирма "Контракс" АД и унгарската "Ай Сел Глобал Солюшънс" (I-Cell).

 

 

"Контракс" е една от водещите български технологични компании основана в зората на демокрацията през 1992 г., която днес има дъщерни дружества в шест страни в Източна Европа. Краен мажоритарен собственик на "Контракс" АД е Йордан Петков Йорданов, а негов съдружник е Яко Аврам Пилософ. За 2016 г. дружеството отчита приходи от над 30.1 млн. лв., което е спад с над 22 млн. лв. спрямо година по-рано. Дружеството приключва с печалба от 201 хил. лв. при 2.3 млн. лв. през 2015 г., показва финансовият му отчет.

 

 

Унгарската компания "Ай Сел" е основана през 1998 г. и внедрява системи за управление на автомобилния парк и електронното плащане на пътни такси, а клиентите ѝ са основно унгарски предприятия.

 

 

Обединението "Капш трафик солюшънс" е участникът с внедрени тол системи в Австрия, Полша, Чехия и Австралия. В обединението участват дъщерни дружества на австрийската "Капш" – "Капш Телематик Технолоджис България" ЕАД, "Капш Телематик Сървисиз" Полша, "Капш Трафикком" Италия, "Капш Трафик Транспортейшън", Испания.

 

 

Компанията е основана през 1892 г., а днес оперира в 44 държави на всичките пет континента, като за нея работят над 3700 души. От 2007 г. акциите се търгуват на Виенската фондова борса, а приходите ѝ за финансовата 2015/2016 г. са 526 млн. евро, по данни на "Капш". Основната ѝ дейност е свързана с доставки на електронни системи за събиране на пътни такси.

 

 

Чешката компания "ТоллНет" участва самостоятелно в търга. Тя е една от шестте фирми, които обжалваха поръчката за тол системата. "ТоллНет" е млада фирма, която проектира, разработва и доставя продукти и решения за събиране на такси за ползване на пътища и комунални услуги – ток и газ.

 

 

Също самостоятелно в търга участва и българската "Сиела Норма"АД – водеща компания в в събирането, обработката и в предоставянето за ежедневните бизнес и административни процеси юридическа, специализирана и бизнес информация и документи. Мажоритарен собственик на "Сиела Норма" е известният столичен адвокат и професор по право Иван Тодоров (75.44%). Останалите акционери са брат му Веселин Тодоров (20.88%), Владимир Димитров (3.37%) и Цветан Павлов (0.31%), показва справка в Търговския регистър.

 

 

В обединението "Телетол" участват представляваната от Спас Русев БТК ЕАД, "Нованор" ООД и "Иком" ООД. Управител на "Нованор" е певицата Лилана – Лиляна Деянова. Деянова представи разработената от фирма на Божков система LIMA за пътния трафик на пътната агенция преди две години.

 

 

"ТЕЛЕТОЛ" Е ВТОРИЯТ НАЦИОНАЛЕН ДОСТАВЧИК НА УСЛУГИ ЗА СЪБИРАНЕТО НА ПЪТНИ ТАКСИ

 

 

От "Телетол" заявиха, че амбицията им е да разбият монопола и да отворят системата за всеки, който иска да продава винетки от негов сайт или приложение. "Смятаме, че монополът на този пазар е пагубен, както за българската държава, така и за потребителите. Освен това, за разлика от привържениците и "пазители" на статуквото в разпространение на електронни винетки и тол такси, ние вярваме, че успешен продукт не се създава с монополна алчност, а с добър продукт и доволни потребители", каза представляващият дружеството Мартин Димитров.

 

 

Той е обявен за един от най-успешните млади хора под 30 години от "Форбс". Димитров посочи, че като софтуерни хора, много вярват в "краудсорсинг" модела. "Това е форма на свободно разпространение на продукт или услуга, при която се привличат много хора ("crowd") и всеки може да се включи доброволно и свободно. В контекста на тол-системата това може да се опише като модел, при който всеки свободно ще може да се включи и да започне да продава и печели от своите канали за продажби", обясни Димитров.

 

 

В "Нованор" Деянова има миноритарен дял през "Ителинор". От август 2017 г. мажоритарен собственик на "Нованор" е Мартин Димитров Мартинов. Минимален дял в компанията има и стартъп фондът Eleven. Новият мажоритарен собственик Мартин Мартинов има дялове и в туристическите компании "Раховец турист" ООД и "Етоал турист" ООД.

 

 

"Иком" ООД е дружество регистрирано в Пловдив, чийто мажоритарен собственик е "Вайасат Телематикс" Ltd (Великобритания). Останалите 40% са разпределени по равно между Георги Василев Кичев и Ивайло Борисов Георгиев.

 

 

Български фирми, които през последните години работеха по въвеждането на електронното управление, са обединени в консорциум "Тол България". В него влизат "Телелинк" ЕАД, "Сиенсис" АД и "Сирма Солюшънс" АД.

 

 

"Телелинк" беше основана от Спас Русев и Любомир Минчев, който след това изкупи дела на Русев. В телеком сектора се говори за близост на компанията с депутата от ДПС Делян Пеевски, но формална връзка няма, пише в."Капитал".

 

 

Мажоритарен собственик на "Сиенсис" е Александър Тодоров (80%), а останалите са на Николай Медаров и Лъчезар Стаменов.

 

 

Въпроси без отговори към момента

 

 

Превозвачите твърдят, че не са против въвеждането на платеното преминаване по пътищата за автомобилите над 3.5 тона, а напротив – самите те са го предложили преди седем години.

 

 

Това, което ги притеснява, е липсата на отговор на няколко въпроса – кои пътища ще бъдат обхванати, колко ще се плаща за километър, колко ще струва оперирането на тол системата и кой ще го прави, каза Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

 

 

В обществената поръчка е записано, че тол системата ще обхване до 80% от републиканските пътища, чиято дължина е 19 853 км.

 

 

Преди дни регионалният министър Николай Нанков заяви, че ще бъдат включени всички магистрали, както и първи и втори клас пътища, но не повече от 50 – 55% от републиканската пътна мрежа.

 

 

Превозвачите нямат нищо против включването на магистралите и първокласните пътища, защото така е по цяла Европа. "Но не мога да си представя тол такса за пътя Видин – София", каза Красимир Лалов. Причината е, че пътят се води първокласен, но участъци от него са в трагично състояние вече повече от четири години. На практика до втория мост на Дунав не може да се стигне по нормален път нито през Петрохан, нито през Ботевград – Враца – Монтана. И по двата пътя има участъци, на които си чупиш колата.

 

 

Към момента няма яснота и колко ще плащат превозвачите. В документа, разработен от Световната банка, са разгледани три варианта – 12, 20 и 26 стотинки за километър.

 

 

Годишните приходи, в зависимост от предпочетения от държавата вариант за тарифа и обхват на пътищата, варират между 661 млн. и 1.5 млрд. лева, сочат разчетите на експертите от Световната банка.

 

 

Ако вземем думите на премиера Борисов и на регионалния министър Нанков, че след въвеждането на системата очакват приходите от тол таксите да нараснат до 1 мрд. лв. годишно, това означава, че те са се спрели на цена от 20 ст./км.

 

 

Толкова в момента е цената в съседна Сърбия, в Турция е 5 евроцента/км, а в Германия е около 12 евроцента/км, каза Красимир Лалов.

 

 

Окончателното решение каква ще е цената ще се вземе с решение на Министерския съвет и ще стане ясно след като се предложи модела на тол системата от изпълнителя.

 

 

Преди това цените ще бъдат обсъдени и с превозвачите, обеща Светослав Глосов, член на управителния съвет на АПИ.

 

 

Министрите на строителството и на транспорта вече обещаха облекчения за превозвачите. Поголемите ще получават отстъпки, каза в четвъртък и Глосов без да конкретизира.

 

 

За по-екологичните автомобили се предвижда да има по-ниска такса, уточни той. Министър Нанков пък заяви, че за пътуващите в час пик цената ще е по-висока.

 

 

Всичко това обаче засега са само нахвърляни идеи и точни разчети няма. Няма и яснота кой и при какви условия ще оперира тол системата, ако тя бъде изградена от частна фирма.

 

 

Амбицията е системата за платеното преминаване за тежкотоварните автомобили да бъде готова през 2018 г., за да може да действа от 2019 г., каза Глосов.

 

 

Местните превозвачи можело да бъдат компенсирани за тол системата

 

 

"Не би могло да се каже, че за местните фирми тол таксата няма да функционира по този начин, а за чуждите ще функционира, тъй като е дискриминационно условие, но има компенсаторни механизми, които могат частично да облекчат натовареността към местните превозвачи”, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски, който коментира проблемите със забавеното внедряване на тол системата.

 

 

Той каза, че за ползване на пътищата у нас един камион плаща между 8 и 10 пъти по-малко, отколкото в други страни в Европа, затова и било спешно да се въведе тол системата.

 

 

Московски коментира, че над 50% от трафика у нас е транзитен. Един камион прекосява България по най-натоварения трафик с еднодневна винетка за 10 евро. Същият камион в Сърбия плаща 70 евро, в Унгария – 84 евро, в Словакия – 101 евро, в Австрия – 115 евро, а в Германия до Хановер – 95 евро, което е средно между 8 и 10 пъти повече в сравнение с нашата страна, изчисли министърът.

 

 

Сравнението му обаче не е коретно, защото у нас се плаща за време, а в посочените от него страни за изминато разстояние, каквото сега се опитва да въведе държавата.

 

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции