<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38348" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Тол-таксите в Германия са незаконни, реши съдът на ЕС

18 Юни 2019
0 1068

Съдът на ЕС в Люксембург реши, че пътните такси по магистралите в Германия са незаконни, тъй като се прилагат несправедливо спрямо шофьорите от другите страни от Евросъюза, предадоха световните агенции. Решението на магистратите означава, че Германия ще трябва да се откаже или да преразгледа тол системата си, припомнят наблюдатели. Според германската схема, която е узаконена, но все още не е приложена, всеки, който ползва магистралите, трябва да плаща такса, но германските шофьори ще бъдат компенсирани под формата на отстъпка при автомобилния данък. Т.нар. инфраструктурна такса бе голям политически проблем за правителството на канцлера Ангела Меркел.

 

Австрия, подкрепена от Холандия, оспори схемата пред Европейския съд с мотива, че Германия нарушава правилата на блока, като планира да дискриминира гражданите на останалите страни от ЕС. Таксата е дискриминационна, тъй като нейната икономическата тежест де факто се понася само от собствениците и шофьорите на автомобили, регистрирани в другите страни – членки на ЕС, се посочва в съобщение на съда. Освен това според съда тол таксата би нарушила основни европейски принципи като свободата на движение на стоки и свободата на предоставяне на услуги, тъй като се увеличат разходите за транспорт за чужденците и така се подкопава тяхната конкурентоспособност. Германия не предостави екологично или друго оправдание за дискриминацията, реши съдът.

 

Според схемата шофьорите на коли, регистрирани в Германия, ще трябва да плащат предварителна годишна такса до 130 евро в зависимост от това колко замърсяващ е автомобилът им. Шофьорите на автомобили, регистрирани в друга държава на ЕС, ще трябва да купуват пропуски за определен период от 10 дни, два месеца или година на съответната цена. Схемата предвиждаше обаче германските шофьори да получават данъчно облекчение за автомобила си, съответстващо на тол таксата, а собствениците на по-слабо замърсяващи автомобили да получават допълнително намаляване на данъците.

 

Плановете на Берлин разгневиха и други страни, сред които Белгия и Холандия. Такси за използване на магистрали въз основа на време или разстояние има в много европейски страни, включително и в Австрия. Но местните шофьори не ползват отстъпки, каквито бяха предвидени в Германия. Съдебното решение е удар за коалиционния партньор на канцлерката Ангела Меркел – Християнсоциалния съюз от Бавария и неговия бивш лидер и федерален вътрешен министър Хорст Зеехофер, който настоя за този вид тол такси.

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции