<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=88351" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Слави Трифон...

Тома Биков: Днес ГЕРБ пак ще гласува против дневния ред (видео)

29 Април 2021
0 1110

“Не сме бойкотирали работата на парламента, гласувахме „въздържал се“ против дневния ред, който беше предложен.” Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV депутатът от ГЕРБ/СДС Тома Биков.

„Нашата мотивация да гласуваме против този дневен ред беше, че буквално за една нов беше пренаписан Изборният кодекс, който е един изключително сериозен закон. Това се случи и при определяне на минимален срок за промени между първо и второ четене, нещо, което не се е случвало последните 30 г. по този начин“, коментира Биков.

Той добави, че днес ще гласуват също срещу дневния ред, защото са научили, че две точки от него са отпаднали – за казуса „Росенец“ и за намаляването на субсидиите на партиите на 1 лв.

Парламентът се саморазпусна след като ГЕРБ, БСП и ДПС не приеха програмата за седмицата (видео)

Според него през вчерашния ден е имало преговори между ДПС, БСП, “Демократична България” и “Има такъв народ”. По думите му най-вероятно днес дневният ред ще бъде приет от ДПС и БСП заради отпадането на тези точки.

„Ние сме готови за предсрочни парламентарни избори, останалите партии нямат идея за съставяне на правителство. Час по-скоро трябва да се отива натам, защото виждаме какви погроми има в българското законодателство. Според мен те ще имат потенциал да вкарат страната в много по-тежка политическа криза“, добави Биков.

По думите му приетото на първо четене в правна комисия предложение за закриване на спецпрокуратурата и спецсъда е скандално. Биков заяви, че целта е да се разпусне ЦИК, за да може да се назначат хора на президента Румен Радев. Биков коментира, че подобно решение не само ще задълбочи политическата криза, но ще я превърне в конституционна.

„Идеята на сегашния изборен кодекс е ЦИК да се самоконтролират. Членовете, предложени от ГЕРБ да контролират тези от БСП. Този тип отношения вървят 30 г. и ние, благодарение на това, имаме легитимно управление“, коментира Биков.

Народният представител заяви, че е против намаляването на изборните секции в чужбина, защото страната ни няма административен капацитет.

Източник и видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции