Този сайт използва "бисквитки" от Google за предоставяне на услугите в него, за персонализиране на рекламите и за анализ на трафика. Информацията за използването му от ваша страна се споделя с Google. С използването на този сайт вие се съгласявате с употребата на "бисквитки".

Вашето споделяне е един глас в подкрепа на Зоополиция в България
Тонове мъртва риба гние в близост до детски кът в Ямбол. Кой е виновен? (видео)
Тонове мъртва риба гние в близост до детски кът в Ямбол. Кой е виновен? (видео)
gospodari.com Вземи EMBED
Loading the video...
08-16-19
добавено
7534
прегледа

Регионалната медия "Радио 999" сигнализира за сериозен екологичен проблем в Ямбол.  

 

Тонове умряла риба в продължение на няколко дни се е разлагала в пресушената река Тунджа, в непосредствена близост до детски кът в градския парк на Ямбол, където има и няколко заведения за хранене. Според медията причината за това е нареждане на общината да бъде спрян притока на вода през градския ръкав на реката. 

 

 

 

 

Заради проект на община Ямбол за почистване на коритото на реката са унищожени тонове риба, в това число и защитени видове. Унищожени са и змиорките, чиято популация в река Тунджа наскоро беше възстановена, благодарение на усилията на местно сдружение. 

 

 

Водата е спряна във връзка с предстоящия ремонт на основното хидро-техническо съоръжение, са съобщили от общината, след запитване на "Радио 999". Без коментар е останал въпросът за унищожената риба. От община Ямбол са прехвърлили отговорността за отводняването изцяло върху изпълнителя на проекта. От фирмата-изпълнител обаче също са се въздържали от коментар.

 

 

 

 

След сигнала на медията от басейнова дирекция Пловдив са се самосезирали и са извършили проверка. Оказва се, че водата в коритото е спряна, без това да е съобразено със закона от страна на община Ямбол.

 

Инж. Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция – Пловдив коментира случая така: "При извършената на 14 август проверка експерти на дирекцията са установили, че вече е възстановено водното течение. Оттук нататък кметът на община Ямбол трябва да издаде заповед за междуведомствена комисия..., която да обследва коритото на река Тунджа в регулацията на града и трябва да определи необходимите дейности за осигуряване на проходимост. При всички случаи преди започване на дейностите басейнова дирекция следва да бъде предупредена."

 

 

Ден след като медията е пуснала кадрите с пресушената река и измиращата риба, реката отново е била пусната. Дали ще има санкционирани за пресушаването на реката и измирането на рибата засега не е ясно. 

 

 

Източник: Радио 999