<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=81145" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пияната воде...

Само на думи ли са антикризисните мерки? (Коментарът на “Господарите”)

06 Януари 2021
1 1959

Няма да ви изненадаме с това, че България е на водещите места по брой безработни, фалирали бизнеси, но и по смъртност по време на епидемията от COVID-19, която се вихри по нашите географски ширини от март. И понеже зад всички тези наши най неща стоят уникалните икономически мерки за справяне в кризата, решихме да съберем най-скандалните от тях в коментар, който ви поднася репортерът ни Виктория Симеонова.

Анти-ковид мерки по български (Коментарът на „Господарите“)

Няма как да не започнем с любимата за социалния министър мярка „60 на 40“. Първо държавата щеше да покрива 60% от нетната заплата. След месеци молби, писма и преговори реши, че ще покрива 60% от брутната. Как се очаква неработещ бизнес да извади другите 40%, остава мистерия. В същото време сред изискванията за отпускане на помощта четем: “Липса на задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски”. А как се плащат и задължения, и заплати, и осигуровки при нулев приход е въпрос, над който управляващите размишляват от 9 месеца.

Вижте ТОП 10-те абсурда в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (Коментарът на “Господарите”)

Ако мислите, че мерките за фирмите не са особено добре обмислени, то вижте как зарадваха пенсионерите: 50 лева бонус за всеки пенсионер от юли насам. Само че и от това привидно добро дело има доста негативни последници: Минималната социална пенсия е 141,63 лева. Прибавяме обещаните 50 и стават 191,63 лева пенсия на месец за хората, получаващи социална пенсия за старост. Или точно 37 повече от максималния доход за получаване на помощ за отопление. По друг начин казано: Заради добавки в размер на 50 лева на месец за неясен период от време, хората губят възможността да получат 450 лева за отопление.

Освен пенсионерите, по този начин от помощи бяха лишени и хората с различна степен на инвалидност. При тях сметката е следната: 155,79 пенсия за инвалидност + 50 лева добавки прави 205,79. За помощи за отопление обаче доходът им трябва да е до 184,50 лв, което означава, че с 20 лева ги лишават от вече споменатите 450. Дори не ми се коментира как тези суми изглеждат на фона на народните ни избранници и министри с имоти и коли за милиони.

Бурни аплодисменти посрещат джипката на Борисов (видео)

Любима мярка са ни и новите 24 лева на ден за хората в неплатен отпуск, с които управляващите се хвалят напоследък. Оставяйки настрана доколко е адекватно човек, осигуряван на сума далеч над 500 лева, да получава толкова по време на принудителен отпуск, обръщам внимание на друга пробойна в тази мярка. Първоначално министър Сачева обеща помощта да бъде получена 10 дни след подаване на документите: Но се оказа, че голяма част от хората реално ще ги получат след празниците. Хубав подарък – след цял месец без доходи чакане още един за 504 лева, които би трябвало да стигат за нормален живот на зрял човек.

Министър Сачева: Няма нищо предизборно в увеличаването на пенсиите, минималната и учителските заплати (видео)

Освен икономическите мерки, които са обект на критика, има и още един ключов момент, който управляващите деликатно пропускат: Хиляди заети в сектора на туризма и ресторантьорството работят през зимния сезон в курортите. Повечето от тях не попадат в обхвата на нито една от мерките – без право на обезщетение за безработица заради изискването такова да се получава веднъж на три години; без право на компенсации за неплатен отпуск, защото на практика не са назначени; без 60 на 40, 80 на 20 или каквато и да е държавна подкрепа. Тези хора за управляващите са невидими у нас, за разлика от много други държави, където всички без доходи получиха адекватна подкрепа по време на криза.

А тук, тук сме свикнали всичко да ни е „по български“. Защо не и икономическите мерки по време на криза да са ни по български.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции